Ratarstvo

IZVOZ za KINU kukuruza i sušenog rezanca od šećerne repe, sledeće na redu izvoz svinjskog mesa

Fot: Pixabay.com

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović potpisao je danas sa Generalnom upravom carine Kine dva protokola o fitosanitarnim uslovima za izvoz srpskog kukuruza i sušenog rezanca šećerne repe u Kinu. Srbija je među deset najvećih izvoznika kukuruza u svetu i uskoro će moći da izvozi kukuruz i na tržište Kine, koja je najveći svetski kupac ove robe.

Protokole je u ime Generalne uprave carine Kine sa ministrom Nedimovićem potpisala ambasadorka te zemlje u Beogradu Čen Bo, putem video linka.

Ministar Nedimović je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su nakon započetog izvoza goveđeg i jagnjećeg mesa, i rešenih pitanja u vezi sa izvozom naših mlečnih proizvoda u Kinu, došli na red izvoz kukuruza i repinog rezanca.

„Kina je najveći uvoznik kukuruza, a Srbija je jedan od deset najvećih izvoznika kvalitetnog kukuruza u svetu. Idealno je vreme na mesec i po dva pred setvu kukuruza da otvaramo jedno ovako veliko tržište na koje mogu da se plasiraju velike količine“, rekao je ministar Nedimović.

„Ovih dana, na sreću proizvođača, imamo rekordne cene kukuruza“, naveo je on i dodao da je jako važno da ovo tržište otvorimo i da počnemo da se bavimo sporazumom o svinjskom mesu.

Za 11 meseci 2020. vrednost izvoza 50 miliona dolara

Ministar je izrazio nadu da će se i kineski poljoprivredni proizvodi naći na srpskom tržištu i podsetio da je za kratko vreme u trgovinskoj razmeni dveju zemalja postignut značajan uspeh.

„Ja sam zahvalan Vašoj ekselenciji na sporazumu, jer pre nekoliko godina skoro da nije bilo nikakve razmene u poljoprivredi. Danas je ona za prvih jedanaest meseci 2020. prešla 50 miliona dolara. Ako se slažete, ja bih nam zajedno postavio cilj da dostigne 100 miliona dolara“, rekao je ministar Nedimović.

Ambasadorka Čen Bo je izjavila da Srbija ima jaku poljoprivredu i kvalitetne proizvode.

„Ministar Nedimović je veliki promoter poljoprivrednih proizvoda Srbije, i smatram da u oblasti poljoprivrede postoje velike mogućnosti i potencijal za saradnju. Kineska ambasada je spremna da sa srpskim prijateljima i ministarstvom radi na tome kako bi se sve više kvalitetnih proizvoda iz Srbije izvozilo u Kinu“, kazala je ambasadorka nakon potpisanih sporazuma.

Ona je izrazila spremnost ambasade da u drugoj polovini februara, nakon kineske Nove godine, bude organizovan sastanak dveju strana kako bi se razgovaralo o proširenju saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Ministar Nedimović je ambasadorki Kine zahvalio u ime Vlade Srbije na svemu što su ona lično i kineska država učinili da olakšaju Srbiji period epidemije koronavirusa, navodi se na sajtu ministarstva.

Teme