Agro Svet

Kako je veštačka inteligencija povećala dva puta prinos JAGODA u Kini u odnosu na tradicionalnu proizvodnju

Foto: Pixabay.com

Autor: World Economic Forum

Jagode možete lako uzgajati – naročito, čini se, ako imate dobar algoritam. Kada su se poljoprivrednici u Kini takmičili u uzgoju voća pomoću tehnologije koja uključuje mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, mašine su donekle pobedile. Naučnici iz oblasti podataka u proseku su proizveli 196 odsto više jagoda po težini u poređenju sa tradicionalnim poljoprivrednicima, navodi se u tekstu koji je objavio World Economic Forum. Tehnolozi su takođe nadmašili poljoprivrednike u pogledu povraćaja ulaganja u proseku za 75,5%.

Otvaranje takmičenja u pametnoj poljoprivredi zajednički su organizovali Pinduoduo, najveća kineska poljoprivredno fokusirana tehnološka platforma i Kineski poljoprivredni univerzitet, sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija kao tehničkim savetnikom. Na Pinduoduo-ovom takmičenju za pametnu poljoprivredu, četiri tehnološka tima takmičila su se sa tradicionalnim poljoprivrednicima tokom četiri meseca u uzgoju jagoda.

Slatki uspeh 

Timovi naučnika za podatke takmičili su se tokom četiri meseca u daljinskom uzgajanju jagoda koristeći tehnologiju Internet of Things zajedno sa veštačkom inteligencijom i algoritmima vođenim mašinskim učenjem. Kako su organizatori istakli, na takmičenju su tehnološki timovi imali prednost što su mogli da kontrolišu temperaturu i vlažnost putem automatizacije staklenika. Koristeći tehnologiju poput inteligentnih senzora, oni su takođe preciznije kontrolisali upotrebu vode i hranljivih sastojaka. Tradicionalni poljoprivrednici morali su iste zadatke da postignu ručno i iskustvom.

Jedan od timova, Zhi Duo Mei, osnovao je kompaniju da pruži svoju tehnologiju poljoprivrednim zadrugama nakon što je tokom takmičenja izazvao veliko interesovanje. Takmičenje je tradicionalnim poljoprivrednicima i naučnicima podataka pomoglo da bolje razumeju međusobni rad i kako mogu da sarađuju u korist svih, rekao je Cheng Biao vođa tima Zhi Duo Mei.

Rastući potencijal 

Analiza podataka, inteligentni senzori i automatizacija staklenika pomogli su naučnicima da pobede. Tehnologije četvrte industrijske revolucije poput veštačke inteligencije (Artificial intelligence – AI) predviđaju da će doneti ogroman rast produktivnosti – ali im je potrebno pravilno upravljanje, navodi se u Izveštaju o globalnom upravljanju tehnologijom za 2021. godinu (Global Technology Governance Report 2021.)

Brojne studije pokazuju potencijal tehnologija četvrte industrijske revolucije poput veštačke inteligencije da pojačaju ekonomski rast i produktivnost. Prema analizi Accenture i Frontier Economics, do 2035. godine produktivnost rada u razvijenim zemljama mogla bi porasti za 40% zbog uticaja veštačke inteligencije. Očekuje se da će Švedska, SAD i Japan zabeležiti najveći rast produktivnosti.

Veštačka inteligencija i dronovi

U svom Izveštaju o budućnosti posla za 2020. godinu (Future of Jobs Report), Svetski ekonomski forum procenjuje da bi do 2025. godine 85 miliona radnih mesta moglo biti raseljeno promenom u podeli rada između ljudi i mašina, dok bi se moglo pojaviti 97 miliona novih uloga koje su prilagođenije novim podela rada između ljudi, mašina i algoritama.

Nove tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju i dronove, takođe će igrati vitalnu ulogu u pomaganju svetu da se oporavi od COVID-19, navodi se u zasebnom izveštaju Foruma koji je pripremljen u saradnji sa Deloitte-om

Izveštaj o globalnom upravljanju tehnologijom za 2021. godinu razmatra neke od najvažnijih primena ovih tehnologija – i izazove upravljanja kojima bi se trebalo pozabaviti kako bi ove tehnologije ostvarile svoj puni potencijal, navodi se u tekstu World Economic Forum.

Teme