Banke

NBS DALA SAGLASNOST Vlastimir Vuković NOVI predsednik Izvršnog odbora KOMERCIJALNE BANKE

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke

Nakon dobijene saglasnosti NBS i razrešenja dosadašnjeg Izvršnog odbora zvanično su stupili na dužnost 4.  februara 2021. godine i preuzeli upravljanje Komercijalnom bankom Vlastimir Vuković, kao predsednik IO i  Dejan Janjatović, kao zamenik predsednika IO. Zajedno sa Dragišom Stanojevićem, koji je zadužen za
informacione tehnologije i bankarske operacije, oni su okosnica petočlanog tima koji će voditi Komercijalnu
banku, članicu NLB grupe u narednom periodu.

„Za mene je velika čast, priznanje i privilegija da vodim jednu od najvećih banaka u Srbiji, ali i obaveza i izazov.  Siguran sam da će Komercijalna banka, sada u okviru NLB Grupe, postati lider srpskog bankarskog sektora.  Ubeđen sam da će sinergijom dva snažna i ugledna brenda, kao što su NLB i Komercijalna banka, klijenti dobiti  novi kvalitet koji je uz stabilnost i efikasnost, uslov za lidersku poziciju regionu“, izjavio je Vlastimir Vuković, nakon zvaničnog imenovanja.  

„Naš fokus, biće stavljen na unapređenje poslovanja, poboljšanje usluga klijentima, ali i pružanje podrške  razvoju zaposlenih. Verujemo da ćemo zajedno sa našim zaposlenima, a najviše zahvaljujući velikoj prodršci i  poverenju klijenata, opravdati i unaprediti položaj koji Komercijalna banka i NLB Grupa imaju na finansijskom tržištu Srbije“, stav je Dejana Janjatovića, zamenik predsednika IO. 

Ko su članovi novog IO Komercijalne banke? 

Vlastimir Vuković u Komercijalnu banku dolazi sa pozicije člana Izvršnog odbora NLB banke Srbija, zaduženog za komercijalne   poslove, marketing i razvoj (CMO) – stanovništvo, corporate,  mala i srednja preduzeća i poljoprivredu. Bankar je sa dvadeset pet godina iskustva u ovoj oblasti, prešao je put od službenika u   marketingu do presednika izvršnog odbora u više renomiranih kompanija. Karijeru je započeo u marketing sektoru Vojvođanske banke, a kratko vreme radio je i u Izvršnom veću Vojvodine, kao pomoćnik pokrajinskog ministra u sektoru koji se bavio industrijom, trgovinom i turizmom.  

Po povratku u Vojvođansku banku obavljao je poslove na sledećim pozicijama: direktor Sektora za mala i  srednja preduzeća, pomoćnik direktora sektora zajmova i investicija u privredi, zamenik izvršnog direktora za  Risk, zamenik generalnog direktora i zamenik predsednika Izvršnog odbora (CMO). Tokom ovog perioda  rukovodio je brojnim projektima, između kojih se posebno izdvajaju projekat restuktuiranja banke, projekat privatizacije banke i projekat pravnog spajanja dve banke – Vojvođanske banke i NBG banke Beograd.

Karijeru nastavlja u Intesa Leasingu i to na poziciji generalnog direktora, a onda i predsednika Izvršnog odbora.  Tokom rada u ovoj kompaniji, pored odličnih poslovnih rezultata, njegov proaktivan pristup je prepoznat i od  strane kolega iz drugih lizing kuća, tako da je izabran na mesto predsednika upravnog odbora Asocijacije lizing  kompanija Srbije i predsednika Odbora za lizing i osiguranje pri Savetu stranih investitora.  

Pre dolaska u NLB banku Beograd, Vuković je bio član Izvršnog odbora u Banci Intesa, zadužen za stanovništvo  i mikro klijente.  

Osnovne studije završio je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a magistarske na Fakultetu organizacionih  nauka u Beogradu. Bio je polaznik i učesnik brojnih međunarodnih profesionalnih seminara i konferencija. 

Dejan Janjatović, član Izvršnog odbora Komercijalne banke

Dejan Janjatović ima višegodišnje menadžersko iskustvo u bankarstvu i stručnost u oblastima risk menadžmenta,  korporativnog, SME i agro biznisa, poslova sa stanovništvom, upravljanja poslovnom mrežom i unapređenju operativne efikasnosti. Karijeru je započeo u ProCredit banci kao savetnik za rad sa  klijentima i napredovao je preko različitih pozicija, do pozicije člana Izvršnog odbora za komercijalne poslove, a kasnije i risk menadžment i operacije. Bio je član i odbora za reviziju ProCredit banke Moldavija i predsednik Upravnog odbora ProCredit Leasing Srbija. 

Iz ProCredit banke prešao je u NLB banku, takođe kao član Izvršnog odbora za upravljanje rizicima i  operacijama. U Komercijalnoj banci obavlja dužnost zamenika predsednika Izvršnog odbora i zadužen je za upravljanje  rizicima.  Fokus rada stavlja na unapređenje poslovanja, poboljšanje usluga klijentima, pružanje podrške razvoju  zaposlenih, kao i na stalno profesionalno i lično usavršavanje.  Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a kasnije je završio MBA studije u Budimpešti i položio CFA  ispit, prvi nivo. 

Dragiša Stanojević, član Izvršnog odbora Komercijalne banke

Dragiša Stanojević je član Izvršnog odbora Komercijalne banke od 2016. godine odgovoran za IT i bankarske operacije  (COO). Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1997. godine u Čačanskoj banci na poslovima razvoja informacionog sistema. U Eksimbanku prelazi 2002. godine, gde je bio zadužen za rukovođenje svim poslovima iz domena IT-a, uključujući i uvođenje novog Core informacionog sistema. Nakon spajanja Eksimbanke i UniCredit Banke, svoje profesionalno angažovanje nastavlja kao rukovodilac HD i infrastrukturne podrške u UniCredit Banci Srbija. 

U Komercijalnoj banci je od 2006. godine na različitim menadžerskim pozicijama u okviru Sektora  informacionih tehnologija, počevši od pozicije direktora Odeljenja poslovnih aplikacija do pozicije direktora  sektora na koju je imenovan 2012 godine. Primarni fokus interesovanja je na primeni informacionih tehnologija u finansijskim institucijama radi unapređenja digitalnog poslovanja, korisničkog iskustva, kao i optimizacije poslovnih procesa. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, na smeru za računarsku tehniku i informatiku.

Teme