Info

DELOITTE ISTRAŽIVANJE Finansijske direktore iz Centralne Evrope najviše brine i dalje COVID-19 OČEKUJU rast cena, nezaposlenost, smatraju da nije vreme za veće RIZIKE

Foto: Pixabay.com

Neizvesnost u vezi sa pandemijom Kovid-19 i dalјe ima snažan uticaj na optimizam odnosno zabrinutost sa kojom finansijski direktori iz Centralne Evrope očekuju godinu pred nama, pokazuje najnovije Istraživanje stavova finansijskih direktora u Centralnoj Evropi koje je sprovela revizorsko – konsultantska kuća Deloitte.

Foto: Promo

Ovogodišnje istraživanje sprovedeno je od novembra do decembra 2020. godine i predstavlјa izraz mišlјenja 590 finansijskih direktora iz sedamnaest centralnoevropskih zemalјa. I ovo izdanje, kao i prethodno, izražava opšti negativan tj. silazni trend u odnosu na prethodne godine u vezi sa izgledima za budućnost.

Olivera Andrijašević, partner u Reviziji i lider Deloitte-ovog CFO programa u Srbiji, navodi:

„Kao i kod prošlogodišnjeg izdanja, vidimo kako neprekidna neizvesnost oko pandemije COVID-19 nastavlјa da oblikuje način na koji finansijski direktori planiraju predstojeću godinu. Ovo smo zapazili u brojnim odgovorima koje smo dobili prilikom anketiranja finansijskih direktora. Smanjenje troškova i proširenje akvizicijom su neke od klјučnih strategija na koje će se finansijski direktori fokusirati ove godine.“

Prosečan očekivani rast BDP za 2021. iznosi samo 0,25% u poređenju sa 2,0% u 2020. i 2,3% u 2019. U Srbiji, 25% finansijskih direktora predviđa rast BDP-a između 1,6 i 2,5%.

Većina očekuje rast potrošačkih cena

U celoj regiji većina finansijskih direktora – 62% – očekuje rast indeksa potrošačkih cena (u poređenju sa 83% 2020. godine, odnosno 82% 2019. godine). U Srbiji 63% finansijskih direktora predviđa rast ovog indeksa, dok 25% njih ne očekuje promene indeksa.

Od 2018. godine uočavamo stalno povećanje broja finansijskih direktora koji očekuju rast stope nezaposlenosti. I dok je 36% ispitanika očekivalo rast stope nezaposlenosti tokom 2020. godine, ta očekivanja za 2021. godinu sada ima skoro 70% učesnika našeg istraživanja, što je očigledno u vezi sa očekivanim uticajem pandemije COVID-19 na tržište radne snage, koji se već ostvaruje. Finansijski direktori u Crnoj Gori (45%), Albaniji (38%), Srbiji (38%) i Bosni i Hercegovini (35%) su najoptimističniji u očekivanju smanjenja stope nezaposlenosti, ali 50% ispitanika u Srbiji smatra da će nezaposlenost rasti.

Ipak optimizam kod finansijskih izgleda, ali nije vreme za veće rizike

Ipak, finansijski direktori su optimističniji u pogledu finansijskih izgleda ove godine. To je u stvari najviši nivo optimizma zabeležen u poslednje četiri godine. Ove godine 47% finansijskih direktora se oseća optimističnije u pogledu svojih finansijskih izgleda. Finansijski direktori iz EU (48%) i evrozone (45%) dele sličan nivo optimizma, dok čak 75% finansijskih direktora iz Srbije očekuje pobolјšanje finansijskih izgleda za svoja preduzeća.

Isto tako većina finansijskih direktora smatra da godina pred nama neće biti pravo vreme za preuzimanje većih rizika – taj stav je izrazilo 88% ispitanika. Finansijski direktori iz evrozone i zemalјa Evropske unije iskazali su ujednačenu averziju prema riziku, a oni iz Crne Gore, Slovenije, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Rumunije najveći stepen averzije.

Finansijski direktori i dalјe vide interno finansiranje (49%) i zaduživanje kod banaka (43%) kao održive izvore finansiranja svojih organizacija. Iako nijedan od ponuđenih izvora finansiranja nije ocenjen kao „privlačan“ od strane velike većine ispitanika, važno je napomenuti da nijedan od izvora finansiranja koji su ocenjeni kao „neprivlačni“ nije odabralo više od 30% ukupnog broja ispitanika. Dužnički instrumenti (47%) i instrumenti kapitala (53%) dobili su najveći procenat “neutralnih” odgovora.

Teme