Voćarstvo i vinogradarstvo

Marija Tomić, DESING „Kako udruženi proizvođači OBLAČINSKE VIŠNJE mogu da osvoje svetsko tržište“

Marija Tomić Foto: Desing

AUTOR: Danijela Nišavić

„Centar za razvoj inovativnih proizvoda od oblačinske višnje osnovala je kompanija Desing 2014. godine, a registrovan je u Ministarstvu nauke i prosvete kao razvojno proizvodni centar. Trenutno okuplja šest proizvođača, a primarni ciljevi su su privlačenje proizvođača iz poljoprivredno-prehrambenog sektora kako bi se zajednički promovisali i izašli na nova tržišta, kao i istraživanja, inovacije u proizvodnji i razvoj visokokvalitetnih proizvoda od ove izuzetne autohtone sorte. Svako ko smatra da može da doprinese našoj misiji da oblačinsku višnju brendiramo i globalno promovišemo može se javiti našem Centru“, kaže u razgovoru za Plodnu zemlju Marija Tomić, marketing Menadžer kompanije Desing Centar za razvoj inovativnih proizvoda od oblačinske višnje.

Srbija godišnje proizvede oko 105.000 tona višnje, a da oblačinska višnja čini oko 85 odsto od ukupne proizvodnje. Oblačinska višnja je vrlo skromna voćna vrsta, tako da se uspešno gaji na svim terenima. Najviše joj odgovaraju obronci i blage padine, ali se može gajiti na svim zemljištima, jer podnosi i visoke nadmorkse visine i niske temperature u toku zime, ali prolećni mrazevi mogu biti štetni po ovu voćnu kulturu.

„Imamo veliki prirodan resurs koji ne koristimo na pravi način, ali sada je došlo vreme da to promenimo i smatramo da idemo u dobrom pravcu“, ukazuje naša sagovornica.

Od samog početka postojala ideja za angažovanjem ljudi iz nauke, pre svega profesora sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, kako bi ovom projektu dali značaj kakav zaslužuje.

Foto: Desing

„Profesori, Mile Veljović, Dragan Radivojević, Ilija Đekić su od samog početka dali izuzetan doprinos kada se radilo o definisanju autentičnih karakteristika ove sorte višnje koje nju odvajaju od drugih sorti poznatih u svetu. Uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, prošle godine u junu je Centar za razvoj inovativnih proizvoda od Oblačinske višnje započeo projekat koji je usmeren upravo na razvoj i promociju visokokvalitetnih proizvoda od ovog voća i promociju srpskog brenda ‘Oblačinska višnja’ na domaćem i međunarodnim tržištima, što već sada dovodi do povećanja vrednosti proizvoda, a time i prodaje i izvoza“.

Koje je aktivnosti Centar imao do sada?

„Centar je organizovao besplatne obuke o tehnologiji i bezbednosti hrane, inovacijama, marketingu i promociji, pristupu tržištima i prodajnim strategijama. Aktivnostima Centra je obuhvaćen razvoj više od dvadeset proizvoda među kojima su i kandirana oblačinska višnja u sirupu i Cherry Brandy kompanije Desing, čokolade i dražeje sa liofilizovanom višnjom kompanije Art Ival, granola mešavina od oblačinske višnje kompanije Cold Pressok, jogurt sa oblačinskom višnjom i žitaricama kompanije Jo.to.Go, 100% voćni sok od oblačinske višnje i jabuke kompanije Zdravo Produkt, voćne rolnice kompanije Dolovac. Nakon uspešne internacionalne premijere tokom Food Ingredients 2020 sajma i međunarodne FMCG Retail konferencije u Beogradu, sada smo i prilici da predstavimo ove proizvode domaćim potrošačima“.

Razvijeno je više od 20 novih proizvoda, od toga su neki i premijum?

„Svi navedeni proizvodi naših šest učesnika projekta sigurno zaslužuju naziv „Premijum“. Premijum se doslovno prevodi kao premija, te daje definiciju nečega što ima visoku dodatu vrednost u odnosu na onu koja se uobičajeno očekuje. Premijum ne znači samo „biti bolji od konkurencije“, već biti drugačiji, imati bolji kvalitet proizvoda i ambalaže koja osigurava bezbednost proizvoda, koristiti savremene tehnologije, a u našem slučaju i koristiti autohtonu sortu višnje koja sama po sebi daje dodatu vrednost“.

Svaki proizvod na sebi će imati i žig Oblačinske višnje. Šta on predstavlja kupcu, a šta proizvođaču?

„Žig Oblačinske višnje koji se nalazi na ambalaži je garancija da su korišćene samo najkvalitetnije sirovine. U ovom slučaju fokus je na oblačinskoj višnji koja ima izvanredne karakteristike: visok sadržaj antocijana, jednog od najsnažnijih antioksidanasa u prirodi koji joj daje tu moćnu tamno crvenu boju, znatno viši sadržaj kalijuma nego sto je to kod većine drugih sorti višnje, izbalansiran odnos kiselina i sećera ispraćen snažnom i prepoznatljivom aromom. Ono što je bila naša ideja kod osnivanja ovog Centra je da  krajnjem potrošaču pošaljemo poruku da kada treba da izabere između dva ili više proizvoda od višnje izabere onaj koji će nositi znak sa oblačinskom višnjom“.

U toku su pregovori sa maloprodajnim lancima, dokle ste stigli, kada se proizvodi mogu očekivati na policama, kako sada mogu da se kupe?

„Pojedini proizvodi se već mogu naći u prodaji širom Srbije, dok jedan deo proizvoda „čeka“ na ulistavanje, koje ne zavisi od nas već od perioda ulistavanja koji je kod svih maloprodajnih lanaca drugačiji. Kupci će blagovremeno biti obavešteni o proizvodima koji će se naći u prodaji, a lako će ih i prepoznati po Žigu Oblačinske višnje – Sweet and Sour Power“.

Kakva je situacija sa ugostiteljskim objektima, koliko je COVID-19 promenio planove?

„COVID-19 je svima promenio planove, pa i ugostiteljskim objektima koji su verovatno i najviše pogođeni celokupnom situacijom. Obzirom da ne radimo usko sa ugostiteljskim objektima, ne bismo sa sigurnošću mogli da kažemo kakva je situacija i kada bi se ova situacija mogla promeniti“.

Da li ste eventualno obezbedili izvoz ovih proizvoda?

„Kompanija Desing koja je i osnovala Centar, može se pohvaliti izvozom proizvoda od oblačinske višnje u više od 15 zemalja širom sveta, među kojima su Litvanija, Poljska, Belgija, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Italija, Austrija, Velika Britanija, Rusija… Osmotski dehidrirana višnja, polu kandirana i kandirana višnja, paste od oblačinske višnje za sladolede i jogurte, voćni premijum nadevi za pekarstvo, razne preparacije za konditorsku industriju, samo su neki od proizvoda koji su pronašli put izvoza. Najvažnije od svega toga, jeste i činjenica da naši kupci više ne komuniciraju sa „višnja“ već sa „oblačinska višnja““. 

Da li je ovo početak stvaranja brenda proizvoda napravljenih od Oblačinske višnje?

„Stvaranje brenda je dugotrajan proces koji zahteva mnoštvo aktivnosti i iscrpnog rada. Možda 2020. godina nije bila onakva kakvu smo želeli, ali smo tokom nje napravili veliki iskorak u početku brendiranja ove autohtone sorte. Centar za razvoj inovativnih proizvoda od Oblačinske višnje, sa njenim saradnicima iz naučnih institucija, a pre svega sa Poljoprivrednim fakultetom iz Zemuna će i u narednom periodu nastaviti da radi na svojim ciljevima. Jedan od glavnih je i poboljšanje kvaliteta sadnog materijala na kojem se već intenzivno radimo. Osnovno je da treba uraditi standardizaciju sadnog materijala i to je fundamentalna stvar, selekcijom najboljih klonova. To je dugotrajan rad koji zahteva stručan pristup“.

Teme