Banke

MASTERCARD LOVE INDEX 45% će kupovati poklone onlajn za Dan zaljubljenih ove godine

Sentimentalni kupci troše više nego ikad pre u susret Danu zaljubljenih, te je tako potrošnja porasla za 180% u protekloj deceniji, što pokazuje godišnji Mastercard Love Index. Međutim, ove godine dom je tamo gde je srce, jer parovi planiraju drugačije provesti ovaj dan, ali i drugačije potrošiti svoj novac. Izveštaj nudi detaljni uvid u potrošačke navike i trendove u susret najromantičnijem danu u godini analizirajući kartične transakcije širom sveta. U Evropi je kupovina poklona i pretplata na iskustava sedmostruko porasla u proteklih deset godina (za 648%), uključujući tradicionalnije poklone i izlaske poput cveća (272%) i restorana (242%). Širom Evrope, na bukete je prošle godine najviše potrošeno u Rusiji, a sledile su je Švedska i Velika Britanija.


Takođe, potrošnja na nakit se povećavala iz godine u godinu, sa ukupnim rastom od 119% od 2011. godine. Italijani su ti koji su prošle godine najviše potrošili na poklone u vidu nakita, a slede ih Velika Britanija i Rusija.
Međutim, s obzirom da se većina Evrope i dalje suočava sa lockdown ograničenjima, hrana za poneti i restorani sa „pripremi sam“ paketima obroka, šetnje parkom, obroci pripremljeni kod kuće, filmski maratoni i spa dani kod kuće, idealni su načini da parovi romantična iskustva vrate kući ove godine.
Onlajn kupovina je stabilno rasla u poslednjih deset godina i sada je na najvišem nivou ikada – sa rastom od 572% u broju onlajn transakcija tokom Dana zaljubljenih u poslednjih deset godina. Gotovo polovina ispitanika (45%) je izjavila da će ove godine kupovati poklone za Dan zaljubljenihputem interneta, dok će istovremeno mnogi pokazati ljubav prema lokalnom, jer svaki drugi ispitanik planira da kupi buket i poklone kod lokalnih prodavaca.
Pandemija je možda sprečila ljude da viđaju najmilije uživo, ali nije sprečila ljude da pronađu ljubav. Svaki peti ispitanik (19%) je započeo vezu na internetu u proteklih godinu dana, a 19% je imalo Zoom ili video sastanak. Gotovo svaki treći (30%) uživao je u socijalno distanciranoj šetnji u vidu sastanka, a 21% ispitanika se prijavilo na internet stranice i aplikacije za upoznavanje u proteklih godinu dana.
Takođe, izveštaj pokazuje kako su stavovi o vezama evoluirali tokom protekle godine i kako Dan zaljubljenih 2021. može biti najznačajniji do sada, sa 45% romantičara širom sveta koji će se dodatno potruditi za Dan zaljubljenih ove godine, a 46% je kreativnije u svojim planovima.

„Mastercard Love Index već gotovo celu deceniju pruža uvide u globalne trendove kada je reč o kupovini i potrošnji tokom najromantičnijeg dana u godini. Naravno, ova godina je bila drugačija od bilo koje druge, ali kako se evropski potrošači okreću onlajn kupovini i lokalnim trgovcima kada kupuju poklone i pretplate za iskustva kod kuće, vidimo da je potrošnja u susret Dana zaljubljenih na istorijskom vrhuncu“, izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

„To je nesumnjivo bio katalizator rasta e-trgovine i posledično, u mogućnosti smo da brzo pomognemo da što više ljudi prihvati digitalizaciju, pružajući im sigurno, bezbedno i praktično iskustvo kupovine putem interneta“.

Deset najromantičnijih iskustava za Dan zaljubljenih 2021:

  1. Obrok pripremljen kod kuće 49%
  2. Hrana za poneti 27%
  3. Šetnja parkom 21%
  4. Filmski maraton 20%
  5. Šetnja rodnim gradom 19%
  6. Kućni spa centar 13%
  7. Noć društvenih igara 12%
  8. Piknik u kući 11%
  9. Pop-up piknik u prirodi 6%
  10. Virtuelni sastanak (Zoom, Facetime itd.)

Teme