Zdravlje

ODGOVORI na pitanja – Da li žitna trava sadrži gluten i može li da se koristi kod lečenja raka

Foto: Nenad Ratkov

Autor: Nenad Ratkov

Najčešća pitanja vezana za ‘Zelenu krv’ – sok od pšenične/ječmene/speltine trave su da li su žitne trave bez glutena i koliko mogu da pomognu kod lečenja najtežih bolesti. Prvi odgovor je da žitne trave ne sadrže gluten, ali da se mora voditi računa prilikom njihovog branja da semena nema u konačnom proizvodu, Drugi odgovor je – žitna trave imaju potencijal za borbu protiv raka.

Pitanje #1. Da li je pšenična trava bez glutena?

Verovali ili ne, i pšenična/ječmena/speltina trava generalno nemaju gluten. Iznenađeni? Budući da pšenična/ječmena/speltina zrna imaju glutena, sigurno je pošteno postaviti pitanje kako bi se njihove trave mogle smatrati onda da su bez glutena!? Zrno pšenice/ječma/spelte sadrži gluten – protein za koji se smatra da izaziva reakcije kod celijakije i verovatno kod ne-celijakijske osetljivosti na gluten. Ako se ubirala samo trava pšenice/ječma/spelte apsolutno bez semena-zrna, ne bi trebalo da postoji gluten koji izaziva zabrinutost.
Kada se čista pšenična/ječmena/speltina trava uberu pravilno, onda semena, tj. zrna nema u konačnom proizvodu, pa time ni glutena.
Žitne trave se moraju ubirati kada su dovoljno stare da su razvile svoj puni hranljivi potencijal, a da u njima ne počne da se razvija protein, poznat i kao gluten.
Prema dobroj praksi, siguran period žetve se kreće od 10 dana do dve nedelje.
Napomena: Ukoliko gajite sopstvenu žitnu travu posebno obratite pažnju na period ubiranja i posebno na to da tom prilikom ne pokupite i neko zrno žitarice jer ćete time sigurno kontaminirati glutenom svoj sok od proizvedene žitne trave.

Danijela i Nenad Ratkov iz Starčeva U ČETRDESETIM pokrenuli posao i grade brend GRINA od proizvoda MIKROBILJA i KLICA

Deset činjenica o HLOROFILU “Da li ste znali da gradi i enzime koji obnavljaju polne hormone”

SOK OD PŠENIČNE TRAVE JAČA IMUNITET Zelena krv za crvenu

Foto: Nenad Ratkov

Pitanje #2. Postoji li veza između pšenične trave i raka?

Pšenična trava može biti moćan dodatak terapiji lečenja raka. Pregled studija iz 2015. godine, otkrile su je da žitne trave imaju potencijal borbe protiv raka. To bi moglo biti zato što sok od žitnih trava ubija određene ćelije. Kada se koristi zajedno sa konvencionalnim lečenjem karcinoma, pšenična trava može pojačati imuni sistem i pomoći telu da se detoksikuje.


Jedno istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da su žene sa rakom dojke koji su podvrgnuti hemoterapiji smanjili nivo toksičnosti uzimajući sok od pšenične trave. To je možda zbog visokog sadržaja hlorofila. Sok od žitnih trava takođe može smanjiti mijelotoksičnost uzrokovanu hemoterapijom. Mijelotoksičnost smanjuje funkciju koštane srži i može povećati rizik od infekcije.


Pregled iz 2011. takođe pokazuje da žitne trave ima antioksidativna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju raka. Visoka hranljiva vrednost sokova žitnih trava pomaže u izgradnji jakog imunološkog sistema za koji se smatra da telo održava zdravim i bez bolesti.
Ako pšeničnu travu uzimate zbog određene zdravstvene zabrinutosti, proučite druge promene u načinu života koje mogu dodatno da pomognu u poboljšanju vašeg zdravlja. Vaš lekar će takođe moći da preporuči određene promene u ishrani ili rutini.

Jedite zdravo, dobro spavajte, duboko dišite, uživajte u životu.

Prirodni izvor u kome ima najviše hlorofila jeste svež sok od ječmene i pšenične/ječmene trave. Sveže ceđene-nezamrznute sokove od žitinih trava možete nabaviti putem https://budite-zdravi.rs/product-category/sokovi/).

Teme