Info

Egipatska kompanija „Kairo tri A grupa“ zainteresovana da izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća

Foto: Danijela Nišavić

Egipatska kompanija „Kairo tri A grupa“ zainteresovana je da u Srbiji izgradi regionalni centar za otkup žitarica i voća, a kasnije i fabriku za preradu voća, rečeno je nakon današnjeg sastanka državnog sekretara Senada Mahmutovića i predsednika egipatske kompanije Ajmana El Gamila. Mahmutović je naglasio da je „Kairo tri A grupa“ najveći proizvođač hrane u Egiptu, najveći uvoznik žitarica i proizvođač voća i povrća.

„Danas smo razgovarali o konkretnim mogućnostima saradnje, a za nas je veoma važno da su oni najveći uvoznici kukuruza, dok smo mi jedna od država koja ima najveće količine te žitarice za izvoz, navelo je u saopštenju ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Izrazili su i zainteresovanost da u Srbiji izgrade regionalni centar sa hladnjačom za otkup voća iz Srbije i okolnih zemalja radi izvoza u Egipat. U sledećoj fazi bi se tu izgradila i fabrika za preradu voća i pravljenja koncentrata koji bi služili za različite proizvode, sokove i drugo“, najavio je Mahmutović.

Kukuruz za sopstvene potrebe i izvoz

Procene su da će ove godine Srbija imati osim 4,2 miliona tona kukuruza za sopstvene potrebe i preko 3,8 miliona tona za izvoz, a godišnji uvoz „Kairo tri A grupe„ za potrebe Egipta je 3,5 miliona tona ove žitarice, dakle gotovo celokupna naša količina za izvoz.

Dodao je da je egipatskla kompanija zainteresovana i za voće iz Srbije, pre svega jabuke i jagodasto voće.

„Mi smo velika firma koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i hrane za ljude, i mislimo da je ovde jako dobra prilika za ulaganja, naročito u poslu sa otkupom poljopivrednih proizvoda, ali i izgradnje fabrike, jer postoje sirovine kojem su zaista veoma dobrog kvaliteta“, rekao je predsednik „Kairo tri A grupe“ Ajman el Gamil. Naglasio je zainteresovanost svoje kompanije za pravljenje različitih proizvoda od jagoda, bobičastog voća i jabuka, kao što su koncentrati za sokove, suvo voće i to u velikim količinama. On je dodao da „Kairo tri A grupa“ ima i značajnu živinarsku proizvodnju od 60 miliona brojlera godišnje i dominantno učešće u toj oblasti na lokalnom tržištu. Zbog toga je jedna od tema razgovora bila i mogucnost izvoza mesa iz Srbije, pre svega goveđeg.

Nakon sastanka domaćini su goste iz Egipta odveli u obilazak voćarskih plantaža u Sremu i Mesne industrije „Srem Šid“ u Šidu, navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na sajtu.

Teme