Energija

Rezultati MOL Grupe u 2020. SOLIDNE performanse u veoma izazovnoj godini

Foto: Promo

MOL Grupa objavila je danas finansijske rezultate za 2020. Uprkos veoma izazovnoj godini i ekonomskoj krizi, MOL Grupa je u Q4 ostvarila 464 miliona dolara čistog CCS-a EBITDA, dovodeći celu godišnju EBITDA CCS na 2,05 milijardi dolara, što je iznad korigovanih smernica, navodi se u saopštenju kompanije.  

U godini punoj neizvesnosti, svi segmenti su generisali pozitivne slobodne tokove novca, što je rezultiralo sa 636 miliona dolara u 2020. godini, više nego pre godinu dana. Organski CAPEX je u 2020. iznosio 1,41 milijarde dolara, u skladu sa očekivanjima (do 1,5 milijardi dolara). MOL očekuje da će EBITDA za 2021. godinu iznositi oko 2,3 milijarde dolara, obzirom da se očekuje da će se makro okruženje verovatno oporaviti.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi prokomentarisao je rezultate:

„Uspeli smo da ostvarimo više od 2 milijarde dolara EBITDA u 2020. godini, i iako je zarada bila niža u poređenju sa 2019. godinom, naša brza i pravovremena reakcija na krizu omogućila nam je generisanje još snažnijeg slobodnog novčanog toka od naših smernica pre pandemije. To je bilo moguće samo ukoliko svaki segment ima pozitivno novčano poslovanje čak i u ovoj izazovnoj godini. Prošla godina je bila najizazovnija do sada. Ponosan sam na sve naše kolege, jer je naše poslovanje teklo bez prekida i usred najveće krize, nastavili smo biti pouzdan partner svih naših kupaca i partnera i nastavili smo sa realizacijom svih naših strateških ulaganja, mada su nažalost malo usporena zbog ograničene pokretljivosti. Čak i pod velikim stresom, ne gubimo iz vida svoju viziju i nastojaćemo da udvostručimo svoje napore u 2021. godini kako bismo napredovali u našoj poslovnoj transformaciji. Očekujemo da će 2021. godina biti godina sa izvesnim oporavkom, što je takođe iza naših većih EBITDA očekivanja od 2,3 milijarde dolara. Naše investicije se takođe moraju nadoknaditi, tako da će naš organski CAPEX biti oko 1,7-1,9 milijardi dolara, što opet podrazumeva potpuno finansirano poslovanje sa pozitivnim slobodnim novčanim tokom.”

EBITDA Upstream segmenta pala je u Q4 na 181 miliona dolara, usled tehničkih prilagođavanja koja su povezana sa ACG, novom svojinom MOL-a u Azerbejdžanu. Kvartal je doveo do celokupne EBITDA ovog segmenta na 689 miliona dolara, što je 34% manje nego pre godinu dana, obzirom da su dosta niže cene nafte i gasa samo delimično nadoknađene doprinosom ACG-a koji je pomogao da se obim proizvodnje tokom cele godine poveća za 8% u odnosu na prošlu godinu. Rezerve su se povećale na 364 mboepd do kraja 2020. godine (sa 270 mboepd krajem 2019. godine), što odražava doprinos ACG-a i neto reviziju rezerve naviše u portfoliu, što podrazumeva 312% zamene rezervi.

Downstream segment pao je za 15% na 740 miliona dolara u 2020. EBITDA za CCS, što odražava slabo makro okruženje, dok je rezultat za Q4 dostigao 133 miliona dolara, pogođen negativnom maržom rafinerija i uobičajenom situacijom za Q4. Pod uticajem drugog talasa epidemije, obim prodaje rafiniranih proizvoda opao je za 14% u odnosu na prošlogodišnji rezultat u Q4. Projekat Polyol premašio je 75% ukupnog završetka na kraju Q4. Zbog pandemije, MOL zajedno sa izvođačem radova za inženjering, nabavku i izgradnju procenjuje da će se završetak projekta prebaciti u drugu polovinu 2022. godine (prvobitno planirano za drugu polovinu 2021. godine) i kao rezultat kašnjenja ukupni kapitalni izdaci mogu se povećati na oko 1,3 milijarde evra (prvobitno 1,2 milijarde evra).

Segment Consumer Services ubrzano je porastao u Q4 na + 23%, a EBITDA je porasla na 128 miliona dolara u odnosu na prošlu godinu, uglavnom vođena većim doprinosom u gorivu i manjim operativnim troškovima. Ovaj segment je generisao EBITDA u visini od 510 miliona dolara tokom cele 2020. godine, što je 8% više od rezultata u 2019. Pojednostavljeni novčani tok je više nego udvostručen u Q4 i skočio je za 28% u 2020. godini na 381 milion dolara. Razvoj non-fuel koncepta je nastavljen uprkos pandemiji: broj obnovljenih lokacija sa Fresh Corner-om porastao je na 955 sa 877 na kraju 2019.

Gas Midstream segment dostigao je 201 milion dolara EBITDA u 2020, što je 8% više nego prethodne godine. U Q4, EBITDA je opala za 41% na godišnjem nivou, na 42 miliona dolara, kao rezultat značajno nižih prekograničnih kapaciteta i samim tim nižih prihoda, smanjenja tranzitnih prihoda i većih operativnih troškova.

Teme