Energija

VLADA uskoro usvaja četiri zakona iz oblasti rudarstva i energetike

“Nema daljeg napretka ako ne uđemo u voz energetske tranzicije, ali ujedno i vodimo računa o životnoj sredini. Važno je da obezbedimo energetsku stabilnost, ali i da sačuvamo životnu sredinu, u koju se nije ulagalo koliko je bilo potrebno. Naša vizija je zelena Srbija, da za petnaestak godina 40% proizvodnje električne i toplotne energije dolazi iz obnovljivih izvora, a da do 2050. godine budemo potpuno zelena Srbija”, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović.

Ona je na 13. godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama u Srbiji NALED, istakla da je Ministarstvo pripremilo četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike koje će Vlada uskoro usvojiti.

“Pripremili smo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, uveli nove pojmove poput aukcija, mogućnosti da potrošači budu i proizvođači, da gradimo solarne panele. Drugi pravac, koji treba da postane nacionalni cilj, jeste da smanjimo potrošnju električne i toplotne energije. Mi ćemo pomoći kroz Fond energetske efikasnosti, to ne sme da bude sporadično. Sve reforme koje hoćemo da
sprovedemo moguće su ako radimo zajedno – ministarstva, privreda, nevladin sektor i međusrodni partneri. Bili smo 184. u svetu po izdavanju građevinskih dozvola, zahvaljujući zajedničkom radu danas smo deveti”,
rekla je ona.


Govoreći o najvažnijim reformama koje je Srbija sprovela, Mihajlovićeva je rekla da je država pokazala da svake godine može da popravi uslove poslovanja i da bez saradnje sa privredom to nije moguće.

“Prošla godina je bila teška za ceo svet i naredne decenije sigurno neće biti iste. Za nas je važno da nastavimo da unapređujemo uslove poslovanja, zato smo usvojili i Akcioni plan za 2021-2023. godinu. U okviru tog plana usvojen je i Zakon o stečaju i stečajnim upravnicima. Važan je i Zakon o katastru i elektronsko oglašavanje i preuzimanje dokumenata. Slušali smo privredu i radili zajedno. Danas mogu da kažem da nijedan investitor nije otišao iz Srbije u 2020. godini. Ali, nije dovoljno da budemo deveti u svetu samo po izdavanju građevinskih dozvola, moramo da unapredimo i druge oblasti poslovanja. Čestitam vam na 13. „sivoj knjizi“ i nadam se da će četrnaesta biti sa manje preporuka”, rekla je ona.

Teme