Info

Održana 14. redovna godišnja skupština članova SAM Glavni fokus regionalizacija SAM-a podrška menadžerima i preduzetnicima širom Srbije

Dragoljub Damljanović, predsednik SAM-a

U izazovnoj godini koju je obeležila pandemija izazvana virusom Kovid-19 Srpska asocijacija menadžera pružala je aktivnu podršku članovima, nastavila da doprinosi unapređenju poslovnog okruženja i bude odgovoran partner državi i biznis zajednici u pronalaženju efikasnih rešenja za očuvanje poslovanja i zaposlenih, zaključeno je na 14. redovnoj godišnjoj Skupštini članova.

Ove godine, kada Srpska asocijacije menadžera obeležava 15 godina poslovanja biće pokrenuta SAM Akademija sa ciljem da se dodatno unaprede i ojačaju veštine i znanja menadžera, budućih „lidera za 21. vek“. Takođe, u glavnom fokusu biće regionalizacija SAM-a koji će svoje aktivnosti proširiti kroz povezivanje sa menadžerima i preduzetnicima širom Srbije kako bi im se ponudila podrška i saradnja. SAM i dalje akcenat stavlja na deljenje znanja i iskustva, otvaranje prilika mladim menadžerima i preduzetnicima da steknu veštine kroz Mentorski program kao i studentima kroz gostujuća predavanja menadžera na fakultetima.

„Srpska asocijacija menadžera pokazala je i u 2020. odgovornost prema široj poslovnoj zajednici, redovno smo isticali važnost solidarnosti, očuvanja zaposlenih i poslovnih procesa, kao i neprekidanje lanca plaćanja. Nadamo se da smo bili podrška kada je trebalo i da će ova godina biti lakša, kako u epidemiološkom smislu, tako i u ekonomskom, ali smo, takođe, svesni da moramo da nastavimo da se međusobno pomažemo i da bez međusobne solidarnosti i empatije prema društvenoj zajednici, dalji opstanak, rast i boljitak – nisu mogući. Trudićemo se da Asocijaciju ojačamo novim članovima, koji mogu dati doprinos razvoju privrede i društva, kao i onima kojima mi možemo pružiti podršku u njihovom ličnom i profesionalnom razvoju“, kaže Dragoljub Damljanović, predsednik SAM-a.


U 2020. godini održano je i pokrenuto 50 događaja i inicijativa, koje je aktivno pratilo više od 4000 učesnika. Za vreme vanrednog stanja, SAM je prvi počeo sa online konferencijama „Biznis u izazovnim vremenima“ na kojima su se poslovnoj zajednici davali saveti i prenosila efikasna rešenja za poslovanje u krizi.

Jelena Bulatović, izvršna direktorka SAM-a

Projekat „Cirkularne migracije – postupi odgovorno sada za budućnost Srbije“ posebno se izdvojio u prethodnoj godini, a realizovan je uz podršku Vlade Švajcarske. SAM je ukazao na aktuelni problem kao što je odlazak mladih ljudi iz zemlje. U okviru projekta realizovano je istraživanje među članovima na temu raspoloživih kadrova na tržištu rada, kao i Forum menadžera sa istaknutim privrednicima i predstavnicima fakulteta.


„Posebno smo ponosni što smo u vrlo izazovnoj godini ostvarili saradnju sa ekonomskim fakultetima u Subotici, Beogradu, Nišu i Kragujevcu i organizovali predavanja menadžera za studente. Pokrenuli smo i podcast u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Beogradu u želji da mladima što više približimo biznis teme i menadžersku profesiju. Sa velikim entuzijazmom, i u 2021. nastavljamo da znanje i iskustvo naših članova stavljamo na raspolaganje mladima, široj poslovnoj zajednici i društvu“
, istakla je izvršna direktorka SAM-a Jelena Bulatović.


Kraj godine, koji je Asocijacija dočekala sa 409 članova, obeležila je Dodela godišnjih nagrada pod sloganom „ODGOVORNO LIDERSTVO“, na kojoj su dodeljene nagrade za izuzetne menadžere, poslodavce i kompanije koji su svojim ponašanjem, aktivnošću i poslovanjem zaslužili da posebno budu istaknuti kao primeri odgovornog poslovanja, i uz upućenu posebnu poruku zahvalnosti medicinskim
radnicima. Deljenje znanja i iskustva, integritet, odgovorno liderstvo, stručnost, kontinuirani razvoj, pozitivnost i poverenje su vrednosti koje će Srpska asocijacije menadžera promovisati i u 2021. godini.

Teme