Voćarstvo i vinogradarstvo

SAVREMENA Hladnjača „Terra Optima“ u Krćevcu kod Topole iz IPARD fonda POLJOPRIVREDNICIMA dostupno 225 miliona evra

Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Dugo očekivani rezultati investicija iz sredstava IPARD fonda koji se plasiraju uz pomoć Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede  konačno počinju da se ukazuju na našim imanjima. Resorni ministar sa saradnicima je posetio Topolu gde je porodica Jokić zahvaljujući dobijenim sredstvima sagradila savremnu hladnjaču na 4.000 kvadratnih metara. Hladnjača je kapaciteta 2.500 tona, a smeštena u selu Krćevac. Ova značajna investicija namenjena je da pre svega bude skladište jabuka ali i drugog voća.

Uprkos pričama da administrativna procedura i uslovi koje moraju da  ispune su isuviše komplikovani Jokići upravo pokazuju suprotno. Ne samo da nije nepotrebno komplikovano već je onako kako treba da bude i kako zapravo treba da se kontroliše primena ovako ozbiljnih subvencija u poljoprivredi.

Investirano 215 miliona, povraćaj 107 miliona dinara

Kako je ovom prilikom rečeno u hladnjaču je investirano 215 miliona dinara, a ostvaren je povraćaj  od 107 miliona dinara.

„Ova hladnjača od velikog je značaja za našu buduću proizvodnju jer kad imamo ovakav prostor u kom  skladištimo jabuke, možemo da biramo trenutak kada ćemo je ponuditi na tržištu, ali i ispuniti zahtevne uslove čuvanja voća namenjenog izvozu na evropsko i svetsko tržište. Ovo je šansa i za zaposlenje meštana jer je posao u hladnjači dobilo 35 ljudi“, rekao je okupljenim novinarima Miloš Jokić, vlasnik kompanije „Terra Optima“ iz Krćevca kod Topole koja je iskoristila IPARD sredstva.

Investicija vredna 215 miliona evra

Tokom obilaska nove hladnjače u Topoli Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je rekao:

„Ovo je jedan od pet sličnih projekata koji će biti realizovani, a za koji je obezbeđen povraćaj 50 odsto. Nije lako, ali je moguće uspeti i to naročito u mestu koje je bogom dano za bavljenje voćarstvom kao što je Topola gde imate preko 5.000 hektara pod voćem. Ovo je praktičan primer da se može ostvariti podsticaj i da treba pokušati”.

Osvrćući se na celokupnu teritoriju Topole, Nedimović je rekao da se radi na sistemu za navodnjavanje i da je regulisana protivgradna zaštita automatizacijom centra na Bukulji.

“Dajemo subvencije i to su najbolji uslovi koje su poljoprivrednici ikada dobili na ovom prostoru. Na njima je samo da zavrnu rukave, da se potrude, vole svoj posao, ulažu u njega i uspeh neće izostati. Mi smo tu da im obezbedimo sve uslove“, zaključio je ministar Nedimović.

Voćnjaci na 104 hektara, od toga 60 hektara savremeni zasadi jabuke

Terra Optima je inače  porodična firma osnovana 2013. godine. Pored nove hladnjače nalaze se i voćnjaci koji se prostiru na 104 hektara, od toga 60 hektara zauzimaju savremeni zasadi jabuke.

“Pored zasada u Topoli imamo zasad i u Sokobanji. Zastupljene su sorte Gala, Fudži i Crveni delišes koje plasiramo najviše na strana tržišta poput Malezije, Indije i Ujedinjenih Arapskih Emirata”, objasnio je ovom prilikom Miloš Jokić, koji je bio domaćin resornom ministru Branislavu Nedimoviću.

Prema podacima koje je saopštio Nedimović, kada su u pitanju IPARD programi, poljoprivrednicima će biti dostupno oko 225 miliona evra i biće podržano preko 150 projekata na teritoriji Srbije, navodi se na sajtu ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Teme