Prehrambena industrija

Utisci MLEKARE ŠABAC sa GULFOOD sajma u Dubaiju „Kvalitet i inovacije u proizvodnji garantuju vam kupce bilo gde u svetu“

Piše: Vesna Mitrović, direktorka prodaje Mlekare Šabac

Na početku druge godine pandemije jasno uviđamo da su globalne promene u načinu života i rada postale „nova normala“ i da stvari verovatno više neće izgledati kao što su bile pre nje. Zbog toga je za nas u Mlekari Šabac, kao i mene lično, održavanje GULFOOD sajma u Dubaiju bilo izuzetno prijatno iznenađenje na više nivoa – pre svega kao činjenica da je ovo bio prvi sajam koji se održava uživo u 2021. godini i od početka pandemije. Ovako značajno profesionalno okupljanje posle godinu dana online sastanaka predstavljalo je izuzetno osveženje i pružilo je dodatni entuzijazam i motivaciju u razvoju našeg poslovanja.

Naravno, mere zaštite koje su bile sprovedene će verovatno definisati standarde za budućnost održavanja ovakvih događaja u novim globalnim okolnostima. Ipak, učešće na jednoj od najvećih i najznačajnijih specijalizovanih izložbi prehrambene industrije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i regionu Zaliva, za Mlekaru Šabac je pre svega predstavljalo izuzetnu priliku da prvi put na ovom mestu predstavimo naš proizvodni portfolio i našu ekspertizu. Zahvaljujući pozivu i organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije bili smo jedini predstavnik mlekarske industrije na nacionalnom štandu Srbije, grane poljoprivrede koja kod nas, ali i u svetu pokazuje izuzetan razvojni potencijal. Kada uzmemo u obzir i činjenicu da sada imamo i usklađene veterinarske sertifikate između Srbije i UAE, kao osnovni preduslov za poslovanje i izvoz na to tržište – naša mlekara doživljava ovaj sajam kao iskustvo koje nam je otvorilo vrata za dodatno uvećanje našeg izvoznog programa. Mlekara Šabac ne samo da je jedan od lidera industrije na domaćem tržištu, mi zapravo 70% svoje proizvodnje izvozimo na tržište Rusije, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država – što smatram da je dovoljna potvrda kvaliteta naših proizvoda.

Iako smo prvi put na GULFOOD sajmu, imali smo niz sastanaka sa izuzetno zainteresovanim distributerima, pa je tako za april već dogovorena poseta jednog od potencijalnih distributera koji želi da se detaljnije upozna sa radom naše fabrike i sagleda sve njene potencijale. Ohrabrili su nas i sastanci sa jednim od dva najveća maloprodajna lanca u Dubaiju, kao i vrlo koristan susret sa predstavnicima kompanije Al Rawabi, najveće mlekare u Dubaiju, koja dnevno prerađuje više od 500 tona sirovog mleka, a sa kojima smo razmenili iskustva i dobili vredne informacije o tržištu i navikama potrošača UAE i regiona Zaliva.

Ovi sastanci su istovremeno potvrdili i da proizvodi Mlekare Šabac – poput našeg feta sira ili sirnih namaza Sirko i A la kajmak – svojim prepoznatljivim kvalitetom mogu da nađu put i do vrlo probirljivih  potrošača i na udaljenim destinacijama. Na kraju, iskustva i rezultati sa GULFOOD-a pokazuju da srpske kompanije u prehrambenoj industriji apsolutno imaju potencijal da uspešno učestvuju na globalnom tržištu – sve dok su kvalitet i beskompromisno poštovanje najviših standarda bezbednosti, ali i neprestano inoviranje u proizvodnji osnovni fokus poslovanja.

To je svakako iskustvo Mlekare Šabac, čija je 90 godina duga tradicija ujedno i najveći garant kvaliteta.

Teme