Ratarstvo

Dr Srđan Anđelović, DELTA AGRAR „Obezbedili smo dovoljne količine kvalitetnog semena SOJE za domaće proizvođače, biće i za izvoz“

Dr Srđan Anđelović, rukovodilac selekcije, Selsem soja, Delta Agrar

Autor: Danijela Nišavić

„Soja je postala prava tržišna kultura koja duži niz godina kod nas drži stabilne površine od oko 250.000 hektara. Srbija je druga zemlja u Evropi po zasejanim površinama pod sojom i ostvarenim prosečnim prinosima, odmah posle Italije. Tim rezultatima je doprinela prvenstveno dobra tehnologija gajenja, kvalitetan sortiment, povoljni agroekološki uslovi za sejanje soje različitih sorti i dužine vegetacije (od 000 grupe zrenja do II grupe zrenja). Trenutna cena soje od 60 dinara za kilogram je samo dodatni motiv da bi se proizvođači opredelili za setvu soje i u ovoj godini“, kaže u razgovoru za Plodnu zemlju dr Srđan Anđelović, rukovodilac selekcije Selsem soje „Delta Agrara“.

Zašto je ove godine više nego ikad važno sejati deklarisano seme?

„Deklarisano, odnosno sertifikovano seme predstavlja seme poznatog genetičkog porekla koje je proizvedeno pod kontrolisanim uslovima. Ono je ispitano, dorađeno i sertifikovano u skladu sa svim zakonskim propisima. U pitanju je seme visoke energije klijanja i ukupne klijavosti, apsolutno zdravstveno ispravno sa deklaracijom izdatom od akreditovane laboratorije. Kada je Selsem seme u pitanju, dodatni benefit je i to što imamo u ponudi i seme koje je već inokulisano u postupku dorade, tako da se izbegava dodatna manipulacija tretmana inokulantom pre same setve“.

Delta Agrar ima svoj brend semena soje Selsem. Koliko sorti imate u ponudi ove godine, šta je to što Selsem izdvaja od konkurenata?

„Selsem soja postoji još od 1973. godine, a od 2011. je deo Delta Agrara. Razvijanje Selsem sorti se oduvek radilo sa ciljem stvaranja sorti soje sa najvišim prinosom i otpornošću, a danas Delta Agrar ima ukupno 13 registrovanih sorti soje, od toga je 9 sorti registrovano u EU, dve sorte su u postupku registracije za hrvatsko tržište i dve sorte u postupku registracije za rusko tržište. Naš doradni centar poštuje najviše standarde i ima najmoderniju opremu te pruža izuzetno kvalitetnu doradu čime dobijamo seme ujednačenog kvaliteta, koje se na tržištu plasira u evropskom pakovanju od 25 kilograma. Sve Selsem sorte su apsolutno prilagođene našim uslovima gajenja, jer su i nastale u tim uslovima, a sortiment je izuzetno adaptibilan u različitim uslovima gajenja. Sortiment karakteriše raznovrsnost te imamo sorte od najranijih grupa zrenja sorte ultrakratke vegetacije kao što je Maestral 000 do najkasnijih sorti kao što je Gorštak. Rani sortiment soje izuzetnog proizvodnog potencijala namenjen redovnoj setvi gde ostvaruje prinose preko 4 t/ha ali i namenjen postrnoj setvi gde ostvaruje prinose oko 3 t/ha. Možemo reći da Selsem danas zaista znači stabilnost, prilagodljivost različitim uslovima gajenja i potencijal za visoki prinos i da ima svoju tradiciju kod naših proizvođača soje. U ponudi postoji i seme inokulisano Rizolom, čime proizvođači štede vreme i troškove proizvodnje“.

Selsem je brend koji je prepoznatljiv u svetu. Na kojim tržištima ste prisutni i kakvi su rezultati?

„Ponosni smo na permanentni rast izvoza Selsem semena soje u 12 zemalja od kojih su najznačajnije Italija, Rumunija, Hrvatska, Republika Srpska i Grčka. Uporedo, intenzivno radimo na pozicioniranju našeg sortimenta u SAD, gde su rezultati ogleda soje pokazali da imamo adekvatan sortiment i za to tržište. Dok na tržištu Rusije i Ukrajine u toku je registracija naše dve nove sorte Panonka i Maestral. Upravo na ovim tržištima su pristune sve najveće svetske kuće koje se bave selekcijom soje, a naša soja daje odlične rezultate. Verujemo da će raspodela ukupne planirane prodaje biti ravnomerno raspodeljena između domaćeg tržišta, na kom Selsem ima oko 30% učešća,  i inostranog“.

4. FEBRUAR JUBILEJ DELTA HOLDING 30 GODINA RASTA I USPEHA Delta pokreće Ananas, regionalnu platformu za online trgovinu i još puno vrednih investicija

Delta Agrar izvozi 1.500 tona jabuka u Indiju, cena viša za 10 do 15 odsto u odnosu na domaće tržište i Rusku Federaciju

Prinosi suncokreta na poljima Delta Agrara 3,5 do 3,7 tona po hektaru

Delta Agrar ostvario rekordne prinose ječma

Šta biste posavetovali poljoprivredne proizvođače, oni koji već seju soju, a i one koji se dvoume?

„Naša preporuka proizvođačima je kupovina isključivo sertifikovanog semena soje koje je proizvedeno u kontrolisanim uslovima proizvodnje, ispitano i deklarisano uz poštovanje takozvane sortne tehnologije. Odabir sortimenta u skladu sa svojim agroekološkim uslovima i svojim potrebama je ključan, a u Selsem ponudi mogu naći sorte svih grupa zrenja različite dužine vegetacije sa svojim proizvodnim karakteristikama. Preporučujemo da se setva obavi početkom aprila meseca odnosno kada kada je temperatura setvenog sloja na dubini 4-5 sm od 8-10 stepeni, da se obrati pažnja da međuredno rastojanje bude 45-50 cm, jer višegodišnje iskustvo govori da je to optimalno međuredno rastojanje za proizvodnju soje.

Ako prate ove savete, uradiće sve do njih da omoguće dobru proizvodnu godinu koju im i želim“. 

Teme