Organska poljoprivreda

Ministarstvo poljoprivrede dalo nove mogućnosti za širenje organske poljoprivrede PROCES sertifikacije će moći da rade i hladnjačari

Foto: Danijela Nišavić

Država će ubrzati proces sertifikacije organske proizvodnje, jer će taj posao umesto proizvođača, odnosno kooperanata, moći da rade hladnjačari, najavio je u Bojniku ministar Branislav Nedimović.

„S druge strane i sam proces sertifikacije iz klasične u organsku proizvodnju država je omogućila još jednu alataku, a to je da taj proces jedna platforma preuzme na sebe za sve svoje kooperante“, objasnio je resorni ministar Branislav Nedimović koji je u Bojniku posetio hladnjaču „Fortis“ .

Organska proizvodnja je velika razvojna šansa za opštine kao što je Bojnik, rekao je ministar Nedimović i istakao da ove godine ne očekuje velika odstupanja otkupne cene maline u odnosu na 2020. godinu.

KONTROLA organskih proizvođača obavlja se JEDNOM godišnje, po potrebi i češće i NENAJAVLJENO

Milan Avramović, direktor hladnjače „Fortis“, rekao je da se organsko voće i povrće iz hladnjače u Bojniku prodaju širom sveta – u Kanadi, Americi, Australiji, a zamrznuta malina prošle godine stigla je i do Kine. Saradnjom je zadovoljno i 250 kooperanata koji se bave organskom proizvodnjom.

„U ovoj godini planiramo da sertifikujemo oko 350 novih organskih proizvođača koje smo pratili u protekle tri godine“, najavio je Milan Avramović.

Ministarstvo poljoprivrede podstiče razvoj organske proizvodnje u Srbiji. Za samo tri godine znatno su povećane površine kao i izvoz.

Teme