Info

Sajam obrazovanja „Putokazi“ Novosadskog sajma onlajn od 24. do 26. marta

Foto: Promo

Sajam obrazovanja „Putokazi“, Programski deo Sajma knjiga „Dani Laze Kostića“ i  Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“ biće održani onlajn, na platformi Novosadskog sajma ExpoOnline.rs, od 24. do 26. marta. Tokom tri dana, na „Putokazima“ informacije o  obrazovnim profilima ponudiće srednje i visoke škole, fakulteti i privatni fakulteti, a nastupiće i naučni instituti iz Srbije i Republike Srpske.

“Malim“ i „velikim“ maturantima izlagači će pomoći da nađu odgovor na pitanje „kuda dalje?“.

Dodatni poziv za učenike je i Poklon igra, a svaki posetilac Sajma obrazovanja je i potencijalni dobitnik mobilnog telefona, tableta ili laptopa. 

Stručna Komisija Novosadskog sajma će tokom “Putokaza” organizovati i ocenjivanje kvaliteta vaspitno-obrazovnih ustanova. Rezultati će biti objavljeni tokom priredbe.

Najznačajnija manifestacija Sajma knjiga u Novom Sadu „Dani Laze Kostića“, biće održana takođe u onlajn izdanju. Uz programe i promocije koji popularišu književnost, u digitalnom okruženju srešće se izdavači, pisci, kritičari i publika. Tridesetak programa koji su u pripremi moći će da se prate na platformi ExpoOnline.rs uživo, ali i odloženo. 

Svim izdavačima, učesnicima bar jednog Sajma knjiga održanog u poslednje tri godine (2018 – 2020), bilo je omogućeno da konkurišu za Nagradu „Laza Kostić“, „Izdavački poduhvat“ i Najbolju knjigu u oblasti književnosti za decu. Stiglo je devedeset naslova, a žiri će uskoro objaviti širi izbor onih koji pretenduju na nagrade.

Virtuelna izložba „Šidski pejzaži Save Šumanovića“

S obzirom na mere koje se sprovode u cilju sprečavanja širenja korona virusa, Novosadski sajam će posetiocima na platformi ExpoOnline.rs, od srede, 24. do petka, 26. marta, prirediti Virtuelnu izložbu „Šidski pejzaži Save Šumanovića“. Biće predstavljene najreprezentativnije pejzažne slike iz Šumanovićevog poznog opusa, koje brojni vrsni kritičari i poznavaoci umetnosti smatraju vrhuncem njegovog slikarstva. 

Za domete u likovnoj umetnosti biće uručena Nagrada “Sava Šumanović” koja se dodeljuje na Novosadskom sajmu od 1999. godine. Zahvaljujući renomeu Šumanovićevog imena, te visokom kriterijumu pri izboru dosadašnjih dobitnika koji se ubrajaju u najvažnije aktere naše savremene umetnosti, ta nagrada je izrasla u jedno od najznačajnijih priznanja u oblasti likovne umetnosti u nas.

U susret Sajmu obrazovanja, “Danima Laze Kostića” i Virtuelnoj izložbi Save Šumanovića, na FB i Instagram profilima Novosadskog sajma, jedan odgovor na lako pitanje najkreativnijima može da donese knjigu na poklon.

Teme