Osiguranje

U 2020. isplaćeno 28.100 zahteva za podsticaje osiguranja i za to izdvojeno 1,25 milijardi dinara PRAVILA OD PROŠLE GODINE VAŽE I ZA OVU

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u protekloj godini isplatilo je 28.100 zahteva za  podsticaje osiguranja i za to je izdvojeno 1.250.000.000 dinara. Novac je kao i ranijih godina isplaćen od strane Uprave za trezor, na namenski račun poljoprivrednika. U skladu sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju maksimalna površina na kojoj se može ostvariti povraćaj premije osiguranja u iznosu od 40% odnosno u maksimalnom iznosu od 70% plaćene premije osiguranja na području Moravičkog, Zlatiborskog, Kolubarskog, Podunavskog i Šumadijskog upravnog okruga, umanjene za iznos poreza.

„Što se tiče predstojeće sezone i osiguranja u 2021. godini, sva pravila koja su važila prethodne, važe i ove godine. Podsticaji su za osiguranje ratarskih i povrtarskih kultura, voćarskih kultura, vinove loze i hmelja, rasadnika i mladih višegodišnjih zasada pre stupanja na rod kao i podsticaji za osiguranje životinja,“ rekao je Senad Mahmutović, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u svom obraćanju na konferenciji o digitalizaciji poljoprivrede i predstavljanju aplikacije koja omogućava jednostavnu i brzu procenu štete.

“Digitalizacija prožima sve delove društva i privrede, a potencijali primene informacionih tehnologija u poljoprivredi su u najvećoj meri još uvek neiskorišćeni. Institut BioSens, kao jedna od značajnih istraživačkih institucija u Evropi i regionalni lider procesa digitalizacije poljoprivrede, snažno podržava učešće kompanija u ovom procesu kroz strateška partnerstva sa Institutom”, izjavio je profesor dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta BioSens i dodao: “Kroz digitalnu platformu za osiguranje useva DDOR TERRA, proces osiguranja dobija potpuno novu dimenziju. Transparentnost, brzina komunikacije, aktivno učešće poljoprivrednika u procesu obrade šteta i efikasnost čitavog sistema menjaju koncept osiguranja i okreću ga ka budućnosti. Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede“.

Mobilna aplikacija DDOR TERRA besplatna za sve osiguranike DDOR-a

Prateći trendove kako digitalnih navika korisnika tako i povećanog rizika od šteta u poljoprivredi izazvanih prirodnim katastrofama DDOR osiguranje je u saradnji sa BioSens institutom razvilo posebnu mobilnu aplikaciju DDOR TERRA. Ova platforma će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu šteta odmah po neželjenom događaju i to sa njihove njive ili iz voćnjaka. Na ovaj način, uz digitalizaciju, postupak procene šteta biće brži, jednostavniji i efikasniji, a proizvođači će brže moći da nastave sa radom. Aplikacija će biti besplatna za sve osiguranike DDOR-a, sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove i dostupna za preuzimanje na Gugl Plej prodavnici.

„DDOR TERRA predstavlja još jedan korak u značajnom procesu naše digitalizacije, čiji je cilj unapređenje kvaliteta usluga koje pružamo našim klijentima. Kao vodeća kompanija, zaista verujemo u inovacije koje omogućavaju brže, lakše i transparentnije pružanje usluga osiguranja. Cilj svih bi trebalo da bude poboljšanje efikasnosti i osnaživanje poljoprivredne industrije sa strateškim uticajem na poslovanje, ali i na kvalitet života svih građana. DDOR TERRA je primer izuzetne nove vrednosti koju su zajednički stvorili biznis i vodeći institut za digitalizaciju u poljoprivredi – BioSense. Zadovoljan sam jer smo zajedno postigli svoj cilj – bolju uslugu i dostupnije osiguranje za korisnike“, izjavio je Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja.

Teme