Digitalizacija

Pokrajinska Vlada i Institut BIOSENS Lakše i efikasnije uključivanje poljoprivrednika u onlajn aplikacije i procese monitoringa

Foto: Pixabay.com

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut Biosens potpisali su ugovor o finansiranju nastavka realizacije projekta „Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu“, vredan 10 miliona dinara, saopšteno je iz Vlade Vojvodine.


Pokrajinski sekretar Čedomir Božić rekao je da će projekat biti realizovan tokom ove godine, kao i da će putem digitalne platforme biti omogućeno lakše i efikasnije uključivanje poljoprivrednika u onlajn aplikacije i procese monitoringa.
„Pandemija koja nas je zadesila takođe je doprinela tome da se što više okrenemo digitalizaciji, kako bi se olakšao rad poljoprivrednika, ali i lokalnih samouprava. Prednosti platforme Agrosens, odnosno kontrola i onlajn prijavljivanje projekata putem konkursa koje smo raspisali u ovoj godini, bile su isključivo na raspolaganju lokalnim samoupravama“,
rekao je sekretar Božić.

Božić naglasio je da je putem digitalne platforme omogućeno lakše i efikasnije praćenje svih konkursa, i da se postižu velike uštede u vremenu za obradu dokumentacije. Na ovaj način, kako ističe, smanjena je mogućnost bilo kakve greške.
On je naveo da će, osim lokalnim samoupravama, i poljoprivrednim proizvođačima u narednoj godini biti omogućeno onlajn prijavljivanje za sredstava na konkursima Sekretarijata.
„Ove godine na konkurs namenjen mladim poljoprivrednicima pristiglo je 550 prijava, dok se na konkursu namenjenom unapređenju sistema za navodnjavanje očekuje blizu 1.000 prijava, koje treba obraditi, analizirati i uneti u aplikaciju Agrosens. Sledeće godine će ova procedura biti znatno skraćena, jer će poljoprivredni proizvođači moći sami aplicirati na konkursima“, najavio je Božić.
Sekretar je istakao da će na ovaj način biti ostvarena kontrola nad svim procesima i moguće praćenje realizacije projekata. On je ukazao na to da će poljoprivredni proizvođači u narednoj godini moći da prate svoj status, te da se uspostavlja nadogradnja sistema za izveštavanje o konkursima, što podrazumeva razvoj različitih izveštaja o realizaciji i verifikaciji konkursa. Biće moguća analiza setvene strukture za 2021. godinu, što podrazumeva prikupljanje informacija sa terena, razvoj algoritama za prepoznavanje kultura i integrisanje rezultata u digitalnu platformu Agrosens.
Direktor Instituta Biosens Vladimir Crnojević ukazao je na to da ova saradnja traje nekoliko godina i da su već sada širokom krugu korisnika vidljive prednosti digitalizacije u poljoprivredi.

Teme