Društveno odgovorno poslovanje

Volonteri kompanije Japan Tobacco International (JTI) i Spasilački tim Tisa POŠUMLJAVANJE 1.650 sadnica za očuvanje Tise

Volonteri kompanije Japan Tobacco International (JTI Srbija) i članovi udruženja Spasilački tim Tisa zasadili su danas prvu polovinu od ukupno 1.650 sadnica u dužini od hektara koliko je planirano u narednom periodu. 

Ovo je početak akcije pošumljavanja reke Tise u okviru projekta „Reka Tisa – pluća i voda regiona“ koji su pokrenuli udruženje „Spasilački tim Tisa“ i JTI. Pošumljavanje je pomoglo i Javno komunalno stambeno preduzeće Senta (JKSP Senta). 

Ukupan budžet projekta iznosi 2,6 miliona dinara. Cilj projekta je unapređenje stanja reke Tise, što će se postići pošumljavanjem, patroliranjem rekom i podvodnim snimanjem dna sonarom, od granice sa Mađarskom do brane u Bečeju, kako bi se prikupili podaci koji će služiti kao osnova za izradu preporuka za unapređenje. 

Predsednik udruženja „Spasilački tim Tisa“, Nandor Baranji, izjavio je: 

„Ovaj projekat je od velike vaznosti za Sentu i reku Tisu sa više aspekata. Prvo, doprinosimo unapređenju stanja našeg životnog okruženja. Drugo, podstakli smo članove društvene zajednice na volonterizam. Treće, ostvarena je izvanredna saradnja nevladinih organizacija i privrede. Sve ovo su pokazatelji da zajedničkim zalaganjem i trudom svakoga od nas, možemo doprineti razvoju lokalne zajednice u celini.“

„Sa zadovoljstvom smo podržali ovaj projekat jer je to dobra prilika da doprinesemo stvaranju boljih ekoloških uslova i unapređenju zaštite životne sredine potiskog regiona, kao i da građanima Sente omogućimo zdraviju okolinu. Drago nam je što su udruženje Spasilački tim Tisa i građani Sente u nama prepoznali dobrog komšiju, a ono što je sigurno, je da će na JTI moći da računaju i u budućnosti“, istakao je Aleksandar Živkov, direktor fabrike JTI.

U okviru projekta, pored navedenih, biće sprovedene i druge aktivnosti sa ciljem da se u društvenoj zajednici skrene pažnja na važnost zaštite životne sredini. Za građane će biti organizovana predavanja na temu očuvanja reke Tise i njenog priobalja, kao i izložba fotografija snimljenih pod i nad vodom tokom sprovođenja projekta. 

Od kada posluje u Srbiji, kompanija JTI je realizovala niz aktivnosti usmerenih ka unapređenju lokalne zajednice. U Senti, gde se nalazi JTI fabrika, kompanija je pomogla rekonstrukciju pozorišta i gradske fontane, obnovu gradskog bazena, kao i osnivanje Dnevnog centra za invalide rada. Za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj posluje, JTI je dobitnik priznanja Virtus.

Teme