Osiguranje

Poljoprivredno gazdinstvo Opančina „Svake godine osiguravamo rod malina kod „Dunav osiguranja“, kako ne bismo gledali u nebo“

Jadranka i Radivoje Opačina iz Lučice u okolini Prijepolja

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Senad Mahmutović, zamenik predsednika Opštine Prijepolje Esad Hodžić i direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Užice Branko Simić posetili su krajem prošle sedmice dva domaćinstva koja se bave poljoprivredom. Poljoprivrednici su svoje useve osigurali jer je tako, kako kažu, sigurnije, a neki su tu odluku doneli ovog proleća.

Nosiocima poljoprivrednih gazdinstava koji su osigurali svoju poljoprivrednu proizvodnju, a njih je u 2020. godini na području Opštine Prijepolje bilo 634, po osnovu subvencija premije, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede isplatilo je iznos od 21,5 miliona dinara. Zlatiborski okrug jedan je od pet okruga u Srbiji na čijem području nadležno ministarstvo odobrava subvencije premije osiguranja u visini od čak 70 odsto.n

Sabahudin Kapur, poljoprivrednik

Moja porodica bavi se poljoprivredom, tačnije ratarstvom već 30 godina. Ja sam od ranog detinjstva u ovom poslu, od 2003. godine. Sa ocem sam počeo da idem u prodaju širom Srbije, na zelenim pijacama prodavali smo svoje proizvode. Bilo je i dobrih godina, ali i loših. Kobna godina bila je 2008, kada je grad veličine jajeta pokosio čitav Zalug. Tada su mnogi ostali bez igde ičega“, kaže poljoprivrednik Sabahudin Kapur.

Dodaje da do sada nije osiguravao svoje proizvode, ali da je ove godine, po preporuci prijatelja, odlučio da preko „Dunava“ osigura svoj kompletan zasad.

„Pre četiri godine ostvario sam subvenciju na opštinskom nivou, dobili smo sistem za navodnjavanje koji nam je pomogao da unapredimo svoju proizvodnju. Sledeći put ću ići korak dalje, najverovatnije će mi biti potreban jedan traktor ili moderniji plastenici“, kaže Kapur.

Poljoprivredno gazdinstvo Jadranke i Radivoja Opančine bavi se malinarstvom već sedam godina.

„Imamo zasad na površini od 70 ari. Što se tiče roda, sve zavisi od godine do godine. Kreće se od sedam do 10 tona, u zavisnosti od rada na malinjaku i prirodnih uslova. Svake godine osiguravamo rod malina kako ne bismo gledali u nebo i mislili da li će da zagrmi i nervirali se. Prošle godine smo imali štete, obavestili smo ‘Dunav osiguranje’. Izašli su na teren, popisali šta treba i isplatili štetu, tako da smo zadovoljni“, rekao je Opančina.

U opštini Prijepolje elementarne nepogode su česte zbog geografskih uslova tog područja, česte su poplave, grad, snežne padavine, jaki vetrovi i suše.

Pitanje otkupnih cena rešiće se novim zakonom o otkupu poljoprivrednih proizvoda

„Kad se pomenu Prijepolje i poljoprivreda, obično se setimo prethodnog perioda, kada je ovo područje imalo štete na usevima, plodovima i višegodišnjim zasadima zbog elementarnih nepogoda i zbog nezadovoljstva određenih poljoprivrednika otkupnim cenama proizvoda. Ministarstvo poljoprivrede pokušava da reši ta pitanja“, kaže državni sekretar u Ministarstvu Senad Mahmutović.

Dodaje da će se pitanje otkupnih cena rešiti novim zakonom o otkupu poljoprivrednih proizvoda, o kojem je završena javna rasprava.

Zamenik predsednika Opštine Prijepolje Esad Hodžič ističe da je za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju neophodno osiguranje, kao i da se trenutno radi na izgradnji obaloutvrde kako bi se ove godine sprečile poplave na tom području. 

Zamenik predsednika Opštine tvrdi da je broj od 634 poljoprivrednika koji su refundirali premiju prethodne godine mali i da treba da bude znatno veći, jer ova opština broji čak 5.000 poljoprivrednih gazdinstava. U prijepoljskom kraju ljudi se uglavnom bave voćarstvom i ratarstvom, a 90 odsto zasada čine maline.

„Dunav osiguranje“: Poljoprivrednici zadovoljni naknadom štete u Prijepolju

Branko Simić, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“, Užice

Prema rečima direktora Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Užice Branka Simića, sa rastom proizvodnje malina u ovom kraju raste i broj polisa osiguranja.

„Glavna filijala ‘Dunav osiguranja’ Užice beleži rast broja zaključenih polisa osiguranja iz godine u godinu. Lane je taj rast bio oko 10 odsto, i nadamo se da će se ta tendencija nastaviti. Tome umnogome doprinose i mere Ministarstva poljoprivrede. Kompanija ‘Dunav osiguranje’ već celu deceniju permanentno radi na edukaciji poljoprivrednika o važnosti osiguranja u njihovoj proizvodnji kroz radionice koje realizujemo u saradnji sa Agropresom. Ove godine, u skladu sa epidemiološkim merama, na području Zlatiborskog okruga, u Prijepolju i okolini, tokom poseta poljoprivrednim proizvođačima i njihovim gazdinstvima, u direktnim razgovorima pojašnjavamo im važnost osiguranja za njihovu proizvodnju“, rekao je Simić.

Teme