Točkovi&Pruga&Nebo

Svetska banka odobrila Srbiji 62,5 miliona dolara za modernizaciju železničkog saobraćaja

Foto: Pixabay.com

Odbor direktora Svetske banke odobrio je Fazu 1 višefaznog programskog pristupa za Projekat modernizacije železničkog sektora u Srbiji, a time je obezbeđeno 62,5 miliona dolara u okviru ovog programa ukupne vrednosti od 400 miliona dolara, saopštila je Kancelarija Svetske banke u Beogradu.

Budući da dele iste prioritete, poput zelenog saobraćaja i regionalnih integracija, Svetska banka i Francuska agencija za razvoj zajednički sufinansiraju po 50 odsto Faze 1, te tako ukupna ulaganja za ovu fazu iznose 125 miliona dolara.

U saopštenju se ističe da Srbija intenzivira napore na razvoju infrastrukture kroz povećanje bezbednosti, efikasnosti, ekološke održivosti i regionalne povezanosti svojih železnica putem unapređenja mreže pruga u dužini od 3.735 kilometara.

„Železnička mreža Srbije je značajan resurs ove države i ima potencijal da odigra stratešku ulogu u razvoju cele zemlje i kreiranju novih radnih mesta“, izjavio je Stiven Ndegva, šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji.

Ovim programom će se, kaže, unaprediti kvalitet infrastrukture, povećati bezbednost, pospešiti domaće i regionalne integracije, ubrzati privredni razvoj i poboljšati poslovno okruženje u regionu.

„Obnovljena i modernizovana železnička mreža postaće ključni deo transformacije multimodalnog saobraćaja u ovoj zemlji, a čitav program je u potpunosti usklađen sa planom za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, uključujući i opredeljenost države za poštovanje standarda Evropskog zelenog dogovora i klimatske neutralnosti, kojima se predviđa smanjenje emisija iz sektora saobraćaja za 90 odsto“, naveo je Ndegva.

Dodatna ekološka korist

Prema prvim procenama, očekuje se da će procenat projekta koji će doneti korist i kroz ublažavanje uticaja na životnu sredinu ili prilagođavanje klimatskim promenama, što se naziva i „dodatna ekološka korist“, premašiti 89 odsto, što iznosi 111,28 miliona dolara, dodaje se u saopštenju.

Čitav projekat je usmeren na ostvarenje tri ishoda: povećanje stepena iskorišćenosti mreže za pet odsto, smanjenje broja smrtnih slučajeva na železničkoj mreži za 23 posto, i povećanje učešća železnice na domaćem tržištu prevoza robe za 10 odsto u narednih deset godina.

Srbija planira da uloži 3,3 milijarde evra u svoju železničku mrežu tokom predstojeće decenije, u sklopu čega namerava da u potpunosti elektrificira svoje pruge, postigne punu primenu Evropskog sistema za upravljanje železničkim saobraćajem, ukine ograničenja brzine, poveća kapacitet trasa za prevoz robe u okviru svoje strateške mreže pruga i unapredi upravljanje imovinom železnice.

Ova očekivana transformacija od presudnog je značaja za podsticanje ulaganja i privrednog rasta u Srbiji, smanjenje klimatskog otiska vezanog za delatnosti trgovine i saobraćaja i bolju povezanost u prevozu putnika i robe. Svi ti ciljevi tesno su usklađeni sa saobraćajnom politikom EU i zahtevima transevropskih mreža.

Tri faze ovog projekta Svetske banke podrazumevaće investicije u infrastrukturu i upravljanje imovinom, inicijative za jačanje institucija u ovom sektoru i napore usmerene na modernizaciju, navodi se u saopštenju.

Teme