Inovacije

ANALIZA Kako su se tech kompanije prilagodile krizi

Foto: Promo

Prošlo je nešto više od godinu dana od kako je svet počeo da se zatvara i privikava na nove normalnosti u socijalnim i ekonomskim interakcijama. Kao što je bio slučaj sa prethodnim globalnim krizama, privredna aktivnost je smanjena u većini oblasti, od kojih su neke, poput turizma i uslužne industrije, pretrpele ozbiljan udar i veliko je pitanje koliko će preduzeća uspeti da opstane na tržištu u narednom periodu. 

Ako izuzmemo farmaceutske kompanije, tech industrija ne samo da nije pretrpela ozbiljnije gubitke, nego postavlja nove rekorde u profitabilnosti i ulaganjima. Prema nekim istraživanjima*, samo u Evropi je tokom 2020. uloženo više od 41 milijarde dolara u tech industriju što je skok od neverovatnih 15% u odnosu na 2019. godinu. 

Obavezna socijalna distanca u kombinaciji sa ubrzanom digitalizacijom doprineli su da mnogo više vremena provodimo ispred malih i velikih ekrana, što je rezultiralo vrtoglavim skokom potražnje različitih tehnoloških proizvoda i sadržaja. Najbolji primer uspešnog poslovanja možemo pronaći u južnokorejskom gigantu, kompaniji LG, koja je, tokom prethodne godine, ostvarila rekorde u poslovanju zahvaljujući neverovatnoj tržišnoj fleksibilnosti i skokom profita od 31% u odnosu na prethodnu godinu ili ukupno 2,85 milijarde dolara zarade. Ono što vodeći ekonomisti decenijama pripovedaju, kompanija LG je sprovela u praksu:


1. Adaptibilnost – Prilagoditi proizvodnju i ponudu tokom krize nije lako, ali kompanija LG je uspela da nadmaši očekivanja jednostavnom idejom: Pored prodaje, kupcima će omogućiti i rentiranje kućnih aparata. Ovaj model je započet u Južnoj Koreji, ali se očekuje i u drugim zemljama, jer su kućni aparati zaradili više od 2,1 milijarde dolara odnosno više od 70 odsto ukupnih prihoda kompanije LG.

2. Inovativnost – Kako su higijena i  zdravstvena prevencija postali globalni prioriteti, LG nije dugo čekao da adaptira nove tehnologije. Ubrzo se pojavio PuriCare™ Wearable, prenosivi prečišćivač vazduha koji se nosi na licu. Uređaj koristi dva H13 HEPA filtera, poseduje respiratorne senzore, kao i dvostruke ventilatore za efikasniju protekciju od aerozagađenja, ali i neželjenih mikroorganizama.  

Kada govorimo o dezinfekciji, važno je pomenuti i Tone Free slušalice (model HBS-FN6) koje tokom napajanja omogućavaju dezinfekciju slušalica UV nano zracima. Ista tehnologija je primenjena i u najnovijim modelima LG InstaView frižidera tako da UV nano zraci dezinfikuju pumpicu za vodu na svakih sat vremena eliminišući 99,9% mikroorganizama. Pored toga, ove godine će se na različitim svetskim tržištima pojaviti i Cloi, autonomni robot, koji će koristiti UV zrake za dezinfekciju različitih površina u bolnicama, školama, restoranima i drugim lokacijama gde se okuplja veći broj ljudi.

3. Sveobuhvatnost – Dok se svi još uvek prilagođavamo na “novu normalnost“, LG je ponudio svoju viziju pametnog doma u kojoj imate potpunu kontrolu nad svakim kućnim uređajem, tako da vam ni izolacija ne predstavlja veliki izazov. Od kontrole temperature i protoka vazduha, preko količine namirnica i opcija za pripremu jela, do čišćenja odeće, podova i posuđa, svaki segment domaćinstva postaje interaktivan, a preko LG ThinQ aplikacije imate potpunu kontrolu nad svim pametnim uređajima u vašem domu. Kako se tehnologija bude razvijala, tako ćemo dobijati sve više mogućnosti praktičnih primena pametnih tehnologija, koje će u vrlo bliskoj budućnosti umnogome olakšati i ubrzati svakodnevne poslovne i privatne interakcije.

Ostaje da se vidi koliko će i druge kompanije da slede ovaj primer, ali sigurno je da će svet nakon krize biti daleko tehnološki napredniji sa većim poslovnim potencijalima u tech industriji nego ikada pre. 

*Istraživanje kompanije Atomico

Više informacija možete pronaći na https://www.lg.com/rs

Teme