Selo&Planina&Grad

Sertifikati za 25 žena koje su prošle obuke za radno osposobljavanje i izradu RUKOTVORINA

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, prisustvovala je završnom događaju projekta “Društveno-ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije” i tom prilikom uručila sertifikate za 25 žena koje su prošle obuke za radno osposobljavanje i izradu rukotvorina.

Mihajlovićeva je ovim povodom istakla da nije bilo jednostavno pokrenuti projekat “Uposlimo 1.000 žena u seoskim područjima”, da je do sada zaposleno njih 766, te da je pandemija kovida ostavila posledice ne samo na ekonomiju, već na živote žena i čitavih porodica, ali i na nasilje nad ženama.

Ekonomsko osnaživanje žena je pravi put za dobrobit žena, porodica i društva u celini. Jedan od ključnih faktora za borbu protiv nasilja nad ženama je njihovo ekonomsko osnaživanje. Kao rodno odgovorna vlada, radimo sa udruženjima žena da zakoni koje donosimo stvore jednake uslove za uključivanje žena u sve sfere života. Naša želja je da zakonski rešimo da se više žena uposli i osnaži. Čestitam svim ženama na trudu i radu. Poziv i danas svim društvenoodgovornim kompanijama i međunarodnim partnerima da podržimo žene da se obrazuju i rade i da se njihove rukotvorine koje dolaze iz Srbije nađu svuda u svetu. Možda i da ovaj prostor u Palati više ukrasimo rukotvorinama naših žena i da dođemo do broja od 1.000 uposlenih”, rekla je ona.

“Želimo da pomognemo ženama da usavrše tehniku, a njihovi proizvodi dostignu visok kvalitet i budu spremni za plasman na tržište. Dobra vest je da je u Ministarstvu spoljnih poslova počelo opremanje jedne prostorije po ugledu na Srpski salon u Nemanjinoj 11 i nadamo se da će to doprineti da rukotvorine postanu sve prisutniji poslovni i diplomatski poklon ambasadorima i drugim visokim zvaničnicima koji dolaze u Srbiju”, rekla je predsednica udruženja „Etno-mreža“ Violeta Jovanović.

Događaju u Palati Srbija prisustvovali su i ambasadori Izraela i Belgije u Srbiji, Jahel Vilan i Kun Adam, kao i zamenik ambasadora Kanade Brajan Ebel.

Ambasador Kun Adam zahvalio je potpredsednici Vlade na posvećenosti i kontinuiranoj podršci „Etno-mreži“ i ženama na putu poboljšanja njihovog položaja u društvu. Ambasador je čestitao dobitnicama sertifikata, verujući da će kvaliteti i veštine žena u Srbiji pomoći u borbi protiv pandemije.

Ambasador Jahel Vilan rekao je da promocijom rodne ravnopravnosti, osnaživanja žena kao i čuvanja kulturnog nasleđa, Izrael nastavlja da podržava rad „Etno-mreže“.

Brajan Ebel je rekao da mu je drago što su podržali ovaj projekat, jer briga za žene i devojčice i bolji položaj u društvu deo su politike Kanade. On je čestitao ženama učesnicama projekta i zahvalio im što čuvaju kulturnu baštinu i učestvuju u programu ekonomskog osnaživanja.

Teme