Inovacije

Kako funkcionišu prečišćivači vazduha?

Foto: Promo

Kada je pandemija prošlog proleća zatvorila fabrike širom planete, razbistrili su se na satelitskim mapama oblaci zagađenog vazduha od SAD do Kine. Taj efekat je nažalost kratko trajao i kako se ekonomija otvarala nivo polutanata se vraćao na staro.  Iako svi mnogo više brinemo za spoljašnji vazduh, na kom u proseku provodimo tek desetinu dana, istraživanja pokazuju da smo zagađenju najviše izloženi u zatvorenim prostorima – u domovima i kancelarijama. Provetravanje pomaže, ali sve češće možemo čuti savet da zatvorimo prozore zbog visokog nivoa opasnih čestica napolju. 

Prema podacima američke Agencije za zaštitu životne sredine EPA, nivo štetnih čestica je dva do pet puta veći unutra, gde trenutno svi provodimo više vremena. Analize su pokazale da je od marta do maja prošle godine nivo ugljendioksida i čestica iz vazduha koje se jednim imenom zovu VOC (isparljiva organska jedinjenja –  volatile organic compounds) povećan za 15 do 39 odsto.

Bolji kvalitet vazduha u zatvorenom

Kućni prečiščivači vazduha su jedno od rešenja za bolji kvalitet vazduha u zatvorenom. Kompanija LG razvila je sistem koji efikasno uklanja mikročestice, gasove i neprijatne mirise zahvaljujući specijalno dizajniranom dvostrukom filteru koji u kratkom roku obezbeđuje pročišćen vazduh. Moćnoj filtraciji ne mogu da promaknu ni najmanji molekuli zagađenja, pa tako uklanja i najsitnije čestice sa oznakom PM 1.0, kao i one sa oznakom PM2,5 i PM10, čije nas prisustvo najviše zabrinjava kada slušamo izveštaje o zagađenju, jer mogu da izazovu ozbiljne respiratorne probleme i druge bolesti. 

LG PuriCare AS60GDWV0, visine 60 cm (83 sa podignutim pojačivačem) namenjen je za prostorije površine do 58  kvadratnih metara, dok nešto veći model LG PuriCare AS95GDWV0  visine jedan metar (1,3 sa podignutim diskom) ima kapacitet za malo veće prostore  – do 91 kvadratni metar. Ukoliko se brinete da li će se ovi modeli uklopiti u vaš dnevni boravak, treba da znate da su estetski privlačni i veoma lako uklopivi u svaku prostoriju, a što je najvažnije obezbeđuju čist vazduh u svakom kutku bez obzira gde se postave. 

Zaustavlja ultrafinu prašinu, štetne gasove i alergene…

Ova savremena tehnologija u nekoliko koraka zaustavlja i ultrafinu prašinu, štetne gasove i alergene. Filter za mirise uklanja glavne komponente smoga (SO2, NO2) i VOC isparenja, gasove koji se prenose vazduhom, a uglavnom dolaze iz građevinskog materijala, nameštaja, sredstava za čišćenje pa čak i kozmetike.

Funkcija prečišćavanja od 360 stepeni doprema svež vazduh u sve delove prostora na udaljenosti do 7,5 metara. Pojačivač čišćenja se podiže i rotira da obezbedi efikasan rad u svim uglovima kako bi se čist vazduh širio u svim pravcima, a oba uređaja imaju i funkciju jonizatora vazduha. Za porodice s malom decom značajna je funkcija Baby Care koja omogućava pojačanu filtraciju na nivou poda, gde mališani provode najviše vremena.

Stepen zagađenosti u četiri boje

Moćni senzor kvaliteta vazduha indikuje čestice nečistoće i gasove. Na osnovu izmerenih vrednosti svetlost na panelu se menja pokazujući stepen zagađenosti u četiri boje. Pored boja na displeju i led osvetljenju, tačna količina čestica se ispisuje prema veličinama 1 PM, 2,5 PM i 10 PM. Jednostavnim povezivanjem putem aplikacije na pametnom telefonu možete uključivati i isključivati funkcije, podešavati intenzitet čišćenja, proveravati kvalitet vazduha  i kada treba zameniti filter. Sve je veoma lako i automatizovano dok vam svetlost na panelu signalizira zagađenost kroz četiri boje.

Na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru može se uticati i tako što ćemo eliminisati ili na najmanju meru svesti aktivnosti koje ga zagađuju. To su na prvom mestu pušenje i konzumiranje elektronskih cigareta, a zatim prženje hrane, korišćenje laka za kosu i mirišljave osveživače vazduha.

Teme