Foto: Promo
Ceger Društveno odgovorno poslovanje

LIDL PONUDA SUPER-FAIRTRADE ČOKOLADA „WAY TO GO“ Kupovinom ove čokolade pomaže se uslovima života uzgajivačima u GANI

Vodeći se principom Fairtrade, koji u praksi znači društveno odgovorno ponašanje u trgovini sa proizvođačima iz siromašnijih zemalja, prvi savremeni diskont u našoj zemlji na tržište plasira Way To Go čokoladu. Reč je o čokoladi napravljenoj od kakaoa koji potiče iz održivog uzgoja u Gani, a čiji proizvodni proces obezbeđuje bolje egzistencijalne uslove uzgajivača i istovremeno doprinosi zaštiti životne sredine.

Way To Go čokolada dostupna je u svim Lidl prodavnicama i to u četiri varijante: mlečna, tamna, mlečna sa bademom, morskom soli i karamelom, kao i tamna sa kokosom i pekan orahom, po ceni koja direktno pomaže da uzgajivači iz Gane obezbede bolje životne uslove za sebe i svoje porodice.

Kompanija Lidl je, kao društveno odgovorna kompanija, prepoznala značaj nabavke kakaoa za Way To Go čokoladu u potpunosti iz održivog uzgoja i zato je odlučila da postane partner udruženju malih farmera kakaoa Kuapa Kokoo u Gani. 

Priča koja stoji iza Lidlove inicijative jeste činjenica da se trenutno kakao, zbog raznih socijalnih i ekoloških faktora, svrstava u kritične sirovine. Razlozi za to su niske naknade uzgajivača, nestabilna cena sirovine i neizvesnost tržišta kakaoa, zbog čega često dolazi do dečjeg rada na plantažama i krčenja zaštićenih šumskih područja radi dodatne zarade. Ovom Lidlovom inicijativom uzgajivačima je pružena prilika da neposredno profitiraju i to tako što od svake prodate čokolade Lidl izdvaja deo novca koji upućuje proizvođačima kao dodatnu premiju na fer cenu koju, u skladu sa Fairtrade sertifikatom, dobiju za svoj kakao. Fairtrade cena ih štiti od promene cena na svetskom tržištu, a premija Lidla obezbeđuje benefite za male uzgajivače na nekoliko načina – s jedne strane, oni prolaze kroz obuke o održivom uzgoju kakaoa kako bi došli do većih prinosa i prihoda vodeći istovremeno računa o životnoj sredini, a sa druge Lidl podržava članove udruženja pri diversifikaciji proizvodnje kako bi ekonomski bili nezavisniji od uzgoja kakaoa.

Već od 2006. godine se Lidl zalaže za veći nivo održivosti u kakao sektoru i za svoj celokupni asortiman čokolada od 2016. godine koristi isključivo kakao iz Fairtrade sertifikovanog uzgoja. Ostavši na cilju borbe za održivi uzgoj kakaoa, Lidl je 2012. godine implementirao projekat PROCACAO: poljoprivrednu školu za održiviji uzgoj kakaoa na Obali Slonovače koji od 2019. godine posluje nezavisno i koji je doneo profit za više od 18.000 uzgajivača kakaoa sa svojim porodicama. 

Teme