Ceger

OBJAVLJEN VODIČ ZA E-TRGOVINU Gde trgovci mogu da se registruju za e-prodaju, koju formu registracije, koji veb sajt i platformu da koriste, kako da se reklamiraju…

Foto: Pixabay.com

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je na onlajn konferenciji povodom predstavljanja Vodiča za e-trgovce, da je tom publikacijom zaokružen kompleksan proces podsticanja razvoja elektronske trgovine: jačanja regulative, podizanja potrošačkog poverenja i edukovanja i osnaživanja trgovaca.

Ona je podsetila da je u prethodnom periodu ministarstvo značajno unapredilo propise u ovoj oblasti novim Zakonom o trgovini i izmenama i dopunama Zakona o e-trgovini, izrađen je Akcioni plan za jačanje elektronske trgovine u Republici Srbiji i Vodič za potrošače u elektronskoj trgovini u saradnji sa USAID-om, i sprovodi se medijska kampanja koja ukazuje na prednosti elektronske trgovine.


„Očekivani rast e-komerca prethodnih nekoliko godina doživeo je revoluciju u pandemiji, dok je zahvaljujući novim zakonima u oblasti elektronskog poslovanja i elektronske trgovine, ali i u oblasti informacione bezbednosti, bilo omogućeno naglo preusmeravanje mnogih aktivnosti na onlajn okruženje, čime je i u pandemijskim okolnostima u velikoj meri održano društveno i ekonomsko funkcionisanje“, istakla je Matić.

Ona je navela da je u Srbiji broj realizovanih dinarskih elektronskih transakcija skočio sa sedam miliona u 2019. godini na 14,3 miliona u 2020, dok je vrednost dinarskih e-transakcija platnim karticama sa 17,8 milijardi dinara porasla na 32,38 milijardi dinara, a broj virtuelnih prodajnih mesta koji je na kraju 2019. iznosio 1139 na kraju 2020. godine bio je 2013.

Ministarka je napomenula da je cilj Vodiča koje je objavilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa USAID-om i E-komerc Asocijacijom Srbije na portalu pametnoibezbedno.gov.rs, da pruži korisne informacije početnicima u ovoj oblasti, ali i svima onima koji su zainteresovani da dodatno razvijaju elektronsku trgovinu i elektronsko poslovanje, budući da pruža analize, primere, smernice i rešenja u ovoj oblasti, sa posebnim osvrtom na izazove u pandemiji.

e-trgovina pomogla mnogim preduzećima da „prežive“ tokom pandemije

Direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević istakla je da je činjenica da je e-trgovina pomogla mnogim preduzećima da „prežive“ tokom pandemije, ali da e-trgovina takođe omogućava preduzećima da se razvijaju i šire svoje poslovanje.

E-trgovina je, kaže, naročito važna za mikro, mala i srednja preduzeća.

„Ovaj vodič na jedan razumljiv i praktičan način pomaže svim trgovcima koji žele da prilagode svoje poslovanje zahtevima nove normalnosti koja će i u budućnosti ostati u velikoj meri i kada se pandemija završi“, rekla je Stanojević.

E-trgovina, navodi ona, doprinosi da preduzeća budu manje zavisna od lokalne sredine, da pronalaze nova tržišta i klijente.

Šta sadrži Vodič e-trgovci

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Stojković kaže da će „Vodič za e-trgovci“ odgovoriti na pitanja gde trgovci mogu da se registruju za e-prodaju, koju forumu da registruju, koji veb sajt i platformu da koriste, kako da se reklamiraju, kako da dostavljaju proizvode i slično.

Značaj e-trgovine, navodi Stojković, nije se pokazao samo tokom ove pandemije, već i tokom Svetske ekonomske krize 2008. i 2009. godine kada su, takođe, mnoge firme, naročito u Rusiji, prešle na onlajn prodaju zbog skupih zakupa koji su u to vreme bili veliki teret za trgovce.

Stojković je istakao da je jako bitno da su potrošači u Srbiji tokom pandemije prevazišli „barijeru nepoverenja“ u onlajn kupovinu.

Predstavnik „eKomerc Asocijacije Srbije“ Mihailo Ponjavić ističe da je e-trgovina pokazala otpornost na krizu i dodao da je to sadašnjost i budućnost.

Kaže da naše tržište malo kasni sa onlajn trgovinom, a da Vodič daje jasne smernice za e-trgovce i zdravu praksu i prevazilazi probleme kroz koja su prošla velika svetska tržišta.

Teme