Info

BAT među TRI NAJBOLJE KOMPANIJE PO ODRŽIVOSTI u globalnom indeksu FTSE 100

Foto: Promo

BAT je ocenjen kao najbolja kompanija u prehrambenom i duvanskom sektoru i treća najbolja kompanija u sastavu globalnog FTSE 100 indeksa Londonske berze prema održivosti poslovanja, objavio je Refinitiv, globalni izvor podataka o finansijskom tržištu, koji je deo Londonske berze. Održivo poslovanje BAT-a, odnosno doprinos koji kompanija ostvaruje kroz svoju politiku prema okolini, društvu i kroz korporativno upravljanje (ESG izvestaj) dobilo je 91 od maksimalno mogućih 100 bodova.

Pozicija BAT-a među tri najbolje kompanije po održivom razvoju samo je najnovije od nekoliko značajnih priznanja koje je BAT dobio za svoju održivost (ESG). U 2020. godini kompanija je osvojila više od 200 priznanja za održivost. U 2021. godini, neka od ključnih priznanja su rangiranje BAT-a kao jedne od globalnih kompanija s najboljim učinkom u upravljanju u skadu sa ESG merenjem održivosti po izboru godišnjaka S&P Global’s Sustainability. Zatim, kompanije s najvišom ocenom za održive prakse po izboru kompanije specijalizovane za promociju održivog poslovanja Institutional Shareholder Services’ (ISS), koja je deo grupacije Deutsche Bourse. Takođe, BAT je ostvario rejting ‘BBB’ u najnovijem MSCI ESG rejtingu održivosti, koji pomaže investitorima da prepoznaju i razumeju finansijski značajne rizike poslovanja u kontekstu održivosti kompanija. Istovremeno, BAT je član odbora ugledne neprofitne organizacije CDP za klimu, te je već drugu godinu zaredom deo njihove „A liste održivih kompanija“, dok je četvrtu godinu za redom dobitnik priznanja „Global Top Employer“ od strane uglednog Top Employer instituta.

„Više od 200 priznanja za održivo poslovanje za kompaniju BAT u prethodnoj godini pokazuju da smo na putu da izgradimo održivu kompaniju budućnosti. 2020. godine obavezali smo se na nove ambiciozne ciljeve održivog poslovanja kako bismo potrošačima, društvu i našim investitorima omogućili bolje sutra. I mi u BAT Adria regiji se trudimo da pružimo svoj doprinos u postizanju tih ambicioznih ciljeva“, izjavio je Zvonko Kolobara, predsednik Uprave BAT Adria regije.

Napredak BAT-a na području održivog razvoja i predanost visokim standardima potvrđen je i dobijanjem  uglednih nezavisnih priznanja. BAT je već 19 godina zaredom jedina duvanska kompanija uključena u indekse održivosti Dow Jones 19 – prestižni Svetski indeks 2020. godine. 

Teme