Ekologija Info

AD POLET IGK NOVI BEČEJ dobio EPD DEKLARACIJU proizvoda O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Foto: Promo

Proizvođač crepa i cigle AD Polet IGK iz Novog Bečeja, član Nexe Grupe, dobio je EPD deklaraciju proizvoda o zaštiti životne sredine koju izdaje Institut za ispitivanje materijala (IMS). Vrsta izdate deklaracije je “Cradle-to-grave” (“Od kolevke do groba”) i važi pet godina, a istovremeno ukazuje na to da su crepovi i fazonski komadi od gline proizvođača AD Polet ekološki proizvodi čiji je referentni životni vek duži od 50 godina.

“AD Polet je društveno odgovorna kompanija čiji je cilj da posluje u skladu sa time. Uz to, veliku pažnju dajemo očuvanju i zaštiti životne sredine. Ova deklaracija je veliko priznanje za naš trud i ulaganja kroz godine, a uz to, pomaže projektantima, izvođačima i ostalim korisnicima da bolje razumeju karakteristike održivih proizvoda i njihov uticaj na životnu sredinu. Danas se sve više u fokus stavlja “zelena” kupovina, a i investitori sve više insistiraju na proizvodima koji su u skladu sa međunarodnim standardima održivosti, što EPD deklaracija svakako potvrđuje”, dodaje Majda Petković, direktorka AD Polet IGK. 

S obzirom na uticaj industrije na životnu sredinu, sve češće se primenjuje analiza životnog ciklusa proizvoda i procesa. Takva analiza sprovodi se prema LCA metodologiji (Life CycleAssessment – procena životnog ciklusa) koja je standardizovana od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO) serije 14000. Analiza životnog ciklusa proizvoda je procena uticaja proizvoda na životnu sredinu tokom svih faza njegovog života: od eksploatacije sirovina i transporta do proizvodnog pogona, preko procesa proizvodnje, pakovanja, skladištenja i otpadnog materijala, do prevoza gotovog proizvoda do prodajnog mesta i njegovog konačnog odlaganja.

AD Polet IGK je u toku prošle godine uključio svoje proizvode (crepove i fazonske komade od gline) u analizu životnog ciklusa, kako bi dobio procenu uticaja istih na životnu sredinu tokom svih faza njihovog života i stavio naglasak na smanjenje opterećenja životne sredine u fazi koja je procenjena kao najznačajnija. Nakon prikupljanja mnogobrojnih podataka neophodnih za sprovođenje LCA analize i dostavljanja istih Institutu za ispitivanje materijala u Beogradu kao nosiocu programa, izvršena je analiza i potrebni proračuni, na osnovu kojih je kompanija postal vlasnik EPD deklaracije. 

Kako bi dodatno unapredili proizvodnju i bili u korak sa svim ekološkim standardima, AD Polet IGK je u 2020. godini realizovao investicije u iznosu 1,722 miliona eura, od čega, 1,083 miliona eura u fabriku crepa u Novom Bečeju, a 639 hiljada eura u fabriku cigle u Sremskim Karlovcima. U istoj godini ostvaren je rast poslovnog prihoda od 13,5% u odnosu na 2019. i 12% u odnosu na plan. 

AD Polet IGK u sastavu Nexe Grupe posluje od 2003. godine. Od tada do danas u fabriku crepa u Novom Bečeju i fabriku cigle u Sremskim Karlovcima uloženo je gotovo 54 miliona eura u modernizaciju proizvodnje, energetsku efikasnost, povećanje kvaliteta i uvođenje novih proizvoda, kao i povećanje stepena zaštite životne sredine. Fabrika trenutno zapošljava 356 radnika, od čega 246 u fabrici crepa u Novom Bečeju i 110 u fabrici cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima.

Teme