Točkovi&Pruga&Nebo

INTERVJU Vladan Sekulić, generalni direktor SP LASTA „Uprkos pandemiji sačuvali smo radna mesta i obnovili vozni park“

Foto: SP "Lasta"

„Prošavši putanju dugu 74 godine „Lasta“ je savladala sve barijere do sada i ostavila prepoznatljiv trag na srpskim i evropskim drumovima, svojim uspešnim poslovanjem. Zahvaljujući ljudima koji su nekada radili u „Lasti“ i otišli u zasluženu penziju, kao i onima koji danas rade u njoj, „Lasta“ je uvek nalazila rešenja za sve izazove. Danas je najveća kompanija za prevoz putnika u Srbiji i cenjeni drumski prevoznik na evropskim prostorima. Nedavno je ovenčana priznanjem “Zlatna izvrsnost 2020” koju dodeljuje međunarodna kompanija Bisnode za natprosečan kvalitet u poslovanju na nivou Evrope“, kaže u razgovoru za Plodnu zemlju Vladan Sekulić, generalni direktor Saobraćajnog preduzeća „Lasta“.

Uprkos pandemiji koja je zahvatila ceo svet i veoma pogodila sektor javnog autobuskog prevoza putnika tokom 2020. godine, „Lasta“ je očuvala svoj sistem i još jednom pokazala da je respektabilna kompanija. Prvog dana aprila „Lasta“ je obeležila 74. rođendan. Nedavno su obnovili voznu flotu, uveli i nove linije u javnom prigradskom prevozu, pripremaju za turističku sezonu. Puno povoda za razgovor.

Pandemija korona virusa traje od marta prošle godine, kako ste se prilagodili novonastaloj situaciji i kakve promene ste morali da uvedete u svom poslovanju?

„Nakon odluke Vlade Republike Srbije o ukidanju javnog prevoza na teritoriji Republike Srbije od 15. marta do 5. maja 2020. godine u cilju zaštite zdravlja svojih građana, „Lasta“ se suočila sa teškom situacijom, prvom te vrste u svom višedecenijskom poslovanju. Grad Beograd je prema uredbi Vlade preuzeo obavezu obezbeđivanja koridorskih linija koje će služiti za prevoz zdravstvenih radnika čiji je dolazak na posao neophodan kako bi zaposleni u kliničko-bolničkim centrima, bolnicama i domovima zdravlja mogli da se prevezu do radnog mesta. Kasnije je prevoz organizovan i za zaposlene u Gradskoj upravi Grada Beograda i javnim komunalnim preduzećima. U skladu sa tom odlukom Sekretarijata za javni prevoz Beograda, naložio je „Lasti“ da otvori privremene koridorske linije za vreme trajanja vanrednog stanja. Od ponedeljka 23. marta 2020. godine „Lasta“ je uvela 39 koridorskih linija iz sedam beogradskih opština: Sopota, Barajeva, Obrenovca, Grocke, Surčina, Lazarevca i Mladenovca sa ukupno 55 autobusa. Ove linije saobraćale su do ponovnog uvođenja prigradskog i lokalnog saobraćaja, odnosno zaključno sa 7. majem 2020. godine. Donošenjem plana mera i njegove  primene za sprečavanje širenja epidemije zarazne bolesti od strane nadležnih  službi, „Lasta“ je ubrzo svojim putnicima obezbedila optimalne zdravstvene i higijenske uslove u autobusima, kao i zaposlenima tokom rada. Te svoje mere usaglašavala je sa odlukama nadležnih ministarstava. Tokom vanrednog stanja, na zahtev većih privrednih sistema poput Frikoma, Super Vera i Delez Srbija, prevozili smo njihove zaposlene sa određenih punktova u Beogradu i Pančevu do posla u njihovim kompanijama. Taj prevoz je nastavljen, za neke od trgovinskih lanaca i kasnije. Od kraja marta kada su počeli da pristižu naši građani iz dijaspore, gde su bili na privremenom radu ili boravku, sa aerodroma Nikola Tesla „Lasta“ ih je prevozila do njihovih odredišta. Transferi su obavljani svakodnevno angažovanjem većeg broja autobusa, maltene u sve gradove i veća mesta po Srbiji. Od 24. marta uspostavljene su i linije za prevoz građana – pacijenata za dijalizu u dijalizne centre na teritoriju grada Beograda i Stare Pazove, za koje su angažovana „Lastina“ kombi vozila. Prevoz je organizovan u četiri smene za pet grupa iz Lazarevca, Surčina, Stare Pazove, Zemuna (Altine-Galenike) i Novog Beograda, tokom šest dana u sedmici. Te linije i dalje se održavaju“.

Kako ste modifikovali rad u novim okolnostima u ovoj godini?

„Sada su aktuelne potpuno nove linije za prevoz zdravstvenog osoblja u Kovid bolnicu u Batajnici. Lasta je za te potrebe otvorila četiri linije iz Beograda i Pančeva sa 40 polazaka dnevno. Zahvaljujući svom mnogobrojnom voznom parku i operativnosti saobraćajne službe, „Lasta“ je u rekordnom roku odgovorila na sve zadatke koji su pred njom postavljeni od strane republičke Vlade, Gradske uprave Beograda i drugih relevantnih državnih institucija“.

U prethodnom periodu usled pada obima posla i prihoda, da li ste uspeli da sačuvate radna mesta?

„Putnički prevoz spada u sektore privrede koji su najviše pogođeni krizom pandemije COVID-19, što se vidi padom broja putnika naročito u međunarodnom saobraćaju. U prethodnoj godini „Lasta“ je zabeležila veliki pad prihoda u odnosu na 2019. godinu kada smo ostvarili značajni dobitak. Najznačajnije je ipak to što smo sačuvali radna mesta svih zaposlenih i obezbedili redovnu isplatu njihovih zarada. To smo postigli racionalizacijom troškova i ekonomičnijim upravljanjem uopšte“. 

Koliko morate da menjate planove kada je reč o međunarodnim polascima?

„Prigradski saobraćaj  funkcioniše u punom kapacitetu na teritoriji Beograda, s tim da imamo i dve nove linije na teritoriji opštine Barajevo. Zbog epidemiološke situacije u zemlji ali i Evropi, koja se već duže vreme ne popravlja međunarodni saobraćaj je samo delimično uspostavljen sa redukovanim polascima. Kada je reč o međunarodnom saobraćaju koji se odnosi na iznajmljivanje autobusa turističkim agencijama, taj segment usluge još uvek nije uspostavljen. U međumesnom saobraćaju „Lasta“ realizuje i do 70 odsto od ukupnog broja polazaka, iako po Uredbi Vlade Srbije prevoznici su dužni da održavaju najmanje 30 procenata planiranog reda vožnje. Međutim „Lasta“ je društveno odgovorna kompanija i uvek izlazi u susret svojim stalnim putnicima, kada im je najteže. Uostalom „Lasta“ je bila i ostala glavni oslonac domaće privrede“.

Vaša prateća delatnost je turizam koji planetarno trpi posledice. Da li će „Lastina“ turistička agencija opstati?

„Naravno da zbog pandemije virusa najviše trpi turistička delatnost. Lasta je u prethodnoj godini pravila planove, kako da na najbolji načun sačuva tu uslugu. Agencija je posle vanrednog stanja imala već pripremljene turističke aranžmane za jednodnevne izlete po Srbiji, kao i aranžmane za odmor u banjama, planinama ili drugim poznatim domaćim destinacijama. S obzirom na to kakva je nestabilno stanje sa epidemijom tokom prošle godine, mi smo zadovoljni sa ostvarenim brojem tih turističkih tura. Sada pomno pratimo situaciju na turističkom tržištu i održavamo kontakte sa ino partnerima. Trenutno su u pripremi letnji aranžmani za Grčku, Tursku i Egipat, kao i zemlje regiona. Nadamo se da će se do leta situacija sa pandemijom normalizovati“.

Nedavno ste dobili i značajnu nagradu. Šta ona znači na tržištu prevoza? 

„Zlatna bonitetna izvrsnost je najviše priznanje poslovne izvrsnosti koju Bisnode dodeljuje kompanijama na nivou Evrope. Priznanje standarda Zlatne bonitetne izvrsnosti potvrda je „Lastinog“ višedecenijskog kvalitetnog rada, vrhunskog profesionalizma i posvećenosti svih zaposlenih u sistemu za unapređenje usluga koje pružamo. Sertifikat predstavlja i dodatnu referencu prilikom promocije i  uspostavljanja novih partnerskih odnosa, kojim se dokazuje da smo pouzdan partner od poverenja.  Ovaj sertifikat nas dalje motiviše da ulažemo dodatne napore  i zalaganje, kako bismo našim klijentima pružili još bolju i kvalitetniju uslugu. Još bržim i efikasnijim prilagođavanjem novonastalim situacijama nastojaćemo da očuvamo, ali i da unapredimo naše poslovanje“.

Teško je praviti planove u ovakvim okolnostima, ali poslovanje i razvoj ne mogu bez njih. Šta su planovi „Laste“?

„Pripremamo se za nastupajuću letnju sezonu. Obnovili smo vozni park sa 10 novih minibuseva, 15 solo autobusa prigradskog tipa, a uskoro će stići i sedam zglobnih autobusa za prigradski saobraćaj, kao i dva kombi vozila za različite namene. Do sredine aprila „Lastin“ vozni park će biti u značajnom broju obnovljen. „Lasta“ će biti upotpunosti spremna za kompletno pružanje svih svojih usluga, kada se steknu svi uslovi na unutrašnjem i spoljnjem planu, odnosno kada se normalizuje saobraćajno tržište posle objave kraja pandemije“.

SP „Lasta“ – Flota od 812 autobusa i 5.180 polazaka dnevno

„Lasta“ je vodeće privredno društvo za autobuski prevoz putnika u Srbiji, koja primarnu delatnost obavlja u prigradskom, međugradskom, međunarodnom saobraćaju, ali i vanlinijskom i posebnom linijskom prevozu. Putnike širom Srbije, regiona i evropskih zemalja prevozi flota od 812 autobusa, koji na više od 500 linija obave 5.180 polazaka dnevno u redovnom saobraćaju. „Lasta“ raspolaže sa 10 autobuskih stanica, 7 profitnih organizacija, 5 poslovnih organizacija, tri radne jedinice, a u njenom sastavu su i tri zavisna društva sa ograničenom odgovornošću. Na godišnjem nivou „Lastini“ autobusi pređu oko 50 miliona kilometara i prevezu više od 60 miliona putnika. Osim primarne delatnosti prevoza putnika u zemlji i inostranstvu, SP „Lasta“ pruža usluge i u pratećim delatnostima.

U okviru preduzeća posluje i istoimena turistička agencija sa 14 poslovnica u Srbiji. U svom sistema „Lasta“ ima i Protektirnicu guma, Servisni VDL centar, moderne Autoperionice, Halu za remont autobusa, Liniju tehničkog pregleda vozila i Radionicu za baždarenje tahografa. Za potrebe primarne i pratećih delatnosti u „Lastinom“ sistemu radi 2.100 zaposlenih na neodređeno i određeno vreme, kao i na Ugovorima o privremenim i povremenim poslovima.

„Lasta“ je bila zvanični prevoznik učesnika svih velikih (evropskih i svetskih) manifestacija u Srbiji: sportskih, privrednih, političkih, obrazovnih i kulturnih, tokom decenija poslovanja. SP „Lasta“ posluje već 74 godine. Tradicija znači i odgovornost, a unapređenje odgovornosti prema svim učesnicima u saobraćaju bila je i ostala osnova razvoja preduzeća. Usmerenost na sigurnost prevoza, pouzdanost autobusa i kvalitet usluge bili su srž poslovne politike preduzeća tokom proteklih decenija. Zbog toga je „Lasta“ omiljen prevoznik i nerazdvojni deo života mnogih generacija, koja je sinonim spone između velikih gradova, manje naseljenih mesta, ljudi i događaja. To je čini i danas “žilom kucavicom” prevoza u Srbiji.

Teme