Inovacije

LG ThinQ – platforma za povezivanje i kontrolu pametnih uređaja u domaćinstvu

Foto: Promo

Čovečanstvo je već zakoračilo u digitalnu eru koji mnogi eksperti nazivaju četvrtom industrijskom revolucijom, ali se ipak malo govori o opsegu transformacije koji će digitalizacija doneti u bliskoj budućnosti. Razmislite, ako bi vam neko rekao da će svet u naredne dve decenije biti neprepoznatljiv u odnosu na ovaj današnji, verovatno biste bili skeptični, zar ne? 

Tehnološke inovacije ponekad diskretno postanu deo naše svakodnevice, pa zaboravljamo da su internet i mobilni telefoni tek nešto više od dve decenije u masovnijoj upotrebi. Tako će biti i sa digitalizacijom, jer će ogroman broj privatnih i poslovnih interakcija postati brže, sigurnije i jednostavnije, a uz razvoj IoT (Internet of Things) i nano senzora, mašine će međusobno moći da razmenjuju ogromne količine informacija, što će rapidno ubrzati automatizaciju u različitim segmentima života. To u praksi znači da neće biti saobraćajnih gužvi, jer će električni automobili biti povezani sa infrastrukturnom mrežom. Namirnice u frižideru će vas obaveštavati putem poruka kada im ističe rok, a zemljoradnici će dobijati slična obaveštenja od useva – kada je idealan trenutak za sadnju ili žetvu.   

Neke kompanije su na vreme uočili potencijal pametnih tehnologija, a prva među njima je kompanija LG koja služi kao uzor kako pametne tehnologije mogu imati praktičnu primenu. Dominacija LG-a na tržištu televizora traje već nekoliko godina, a zahvaljujući OLED tehnologiji, sa malih i velikih ekrana, uskoro ćemo preneti isti kvalitet prikaza na vrata, prozore, panoe i druge površine što će potpuno promeniti način za prenos informacija, oglašavanja i reklamiranja. Ove godine će početi masovna distribucija CLOi, autonomnih robota koji dezinfikuju snagom UV zraka što će imati široku primenu u školama, bolnicama, restoranima, tržnim centrima i drugim lokacijama sa većim protokom ljudi. Pored toga, LG uveliko radi i na IONIQ, konceptualnim enterijerskim rešenju, koje će postaviti nove standarde novi električna vozila, među kojima će se prvi na redu naći Hyundai modeli. 

Za te futurističke proizvode ćemo sačekati još malo, ali neka pametna rešenja možemo koristiti već danas u svakodnevnom životu. Naime, još od 2011. godine, LG je radio na razvoju prve mobilne aplikacije – ThinQ, koja služi kao platforma za povezivanje i kontrolu pametnih uređaja u domaćinstvu. Danas je LG ThinQ dostupan i kod nas, a rezultati su, blago rečeno, naučno fantastični. 

Sve uređaje u domaćinstvu možete da kontrolišete preko svog mobilnog uređaja, ma gde se nalazili. Ako hoćete da zagrejete ili rashladite vazduh ili vodu u bojleru pre nego što se vratite sa posla, dovoljno je da kliknete par puta ili date glasovnu komandu. Isto važi i za prečišćivač vazduha, tako da uvek zakoračite u osveženi prostor, čak i kada su prozori zatvoreni. Ukoliko ste propustili omiljenu seriju, LG ThinQ će je snimiti za vas. Ako ste zaboravili da odete u kupovinu, aplikacija će vas obavestiti o namirnicama koje nedostaju, a ako vas ipak mrzi da idete u prodavnicu, predložiće i ukusne recepte jela koje možete da spremite od namirnica koje se trenutno nalaze u frižideru. Ne morate da čekate na zagrevanje rerne, sama će se ugrejati na idealnu temperaturu pre nego što započnete sa kulinarskim vratolomijama. Ako se prilikom jela isprljate, ništa strašno, veš mašina se odmah priprema za rad i sugeriše program pranja u odnosu na tkaninu. Naravno, svaki uređaj će vas unapred obaveštavati ako je potrebno zameniti neki deo kako bi optimalno funkcionisao, a u redovnim uslovima svi pametni uređaji će trošiti samo onoliko struje koliko je neophodno, tako da budu i energetski efikasne. Efikasnijom raspodelom zaduženja i sveobuhvatnom kontrolom pametnih uređaja, omogućava korisnicima lakše i racionalnije upravljanje budžetom, ali i bolje planiranje vremena. Kako će vremenom sve više pametnih uređaja biti povezano, tako će se i tehnologija razvijati tako da optimizuje, ali i anticipira buduće prohteve korisnika na osnovu ranijih šablona ponašanja. Ne moramo više da čekamo, LG je već postavio temelje domaćinstva iz budućnosti, ali i drugih segmenata privatnog i poslovnog života. Na nama je samo da klikćemo ili, ako nas baš mrzi, izdajemo glasovne komande.    

Teme