Voćarstvo i vinogradarstvo

Grčka „AGRIFREDA“ zainteresovana za investicije u „VOĆAR“ iz Merošine, zbog otkupa i prerade VIŠNJE

Oblačinska višnja

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se, sa grčkim kolegom ministrom ruralnog razvoja i hrane Spilios Livanosom.

Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske veze. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini  poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi. Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu. Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta. 

Nakon nagoveštaja grčke kompanije „Agrifreda“ iz grada Pela, sa severa Grčke, koja je iskazala zainteresovanost za investicije u „Voćar“, Merošina, gde bi se pre svega bavila otkupom i preradom višnje, trend deficita robne razmene vrlo brzo mogao bi da se promeni.

Na sastanku dva ministra istaknuto je da je „Agrifreda“ u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra. Budući ulagač u nekadašnju uzdanicu juga Srbije moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta, ali ga čeka značajan resurs – razvijena sirovinska proizvodnja voća, naročito višanja.

Sporazum između dve države o saradnji u oblasti poljoprivrede potpisan je 2012. godine u Beogradu.

Teme