Obnovljivi izvori energije

Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije ZABRANJENA IZGRADNJA HIDROELEKTRANA u zaštićenim područjima

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da će novim zakonom o obnovljivim izvorima energije biti zabranjena izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima.

“Novim zakonom biće zabranjena izgradnja kako običnih mini hidroelektrana, tako i derivacionih MHE i svih drugih velikih hidroelektrana. Zašto to radimo? Zato što je u prethodnom periodu izgradnja mini hidroelektrana činjena nesavesno. Zbog nesavesne izgradnje došli smo u situaciju da njihovu izgradnju zabranimo, iako su mini hidroelektrane dobar izvor energije. Ali, to što se dešavalo bilo je nesavesno, od lokalnih samouprava koje su donosile planske akte a da nisu vodile računa o lokacijama niti promenama u tim vodotokovima, zatim preko nesavesnih investitora koji su gradili i van dobijene građevinske dozvole, ili Zavoda za zaštitu životne sredine, koji je davao pa poništavao odluke. Sve je to s pravom dovelo do problema u lokalnim samoupravama, gde su građani reagovali”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je podsetila i da smo uprkos tim problemima u prethodnom periodu imali ćutnju tadašnjih resornih ministarstava zaštite životne sredine i rudarstva i energetike, te da je Srbija jedna od tri zemlje koja je zabranila izgradnju MHE, uz Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Teme