Ekologija Info

OLIMPIJSKI KRUGOVI od stabala JAPANSKE TREŠNJE

Foto: Promo

Olimpijski komitet Srbije i Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JPAS), uz podršku Ambasade Japana i Grada Beograda predstavili su danas olimpijske krugove od stabala japanske trešnje. Na ovaj način i građani Srbije su dobili priliku da uživaju u čuvenom japanskom običaju posmatranja cvetanja ovog drveta – hanamiju.

Olimpijski komitet Srbije je osmislio akciju u cilju stvaranja zdravijeg i lepšeg okruženja. Neposredan povod su Olimpijske igre koje se ove godine održavaju u Tokiju, dok su stabla donirale članice Japanske poslovne alijanse u znak večnog prijateljstva Srbije i Japana.

Događaju su prisustvovali ambasador Japana njegova ekselencija Takahiko Kacumata, gradonačelnik Zoran Radojičić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i Predsednik JPAS-a Goran Pekez, kao i olimpijci Andrea Arsović, Milica Novaković, Velimir Stjepanović, Marko Dragosavljević i Martin Mačković.

„Očuvanje i zaštita životne sredine predstavljaju jednu od olimpijskih vrednosti, a mi na ovaj način želimo da dodatno doprinesemo stvaranju bolje i zdravije budućnosti. Ovi prirodni olimpijski krugovi, kreirani stablima japanske trešnje, će predstavljati još jedno lepo mesto u Beogradu, za ponos svih građana. Drago mi je da je ova akcija uključila više partnera, čime dobija na značaju i vrednosti“, rekao je Božidar Maljković, predsednik OKS.

„Kao čoveku, lekaru i gradonačelniku veliko mi je zadovoljstvo kada se nešto ovako lepo i plemenito, kao što je park japanskih trešanja u čast Olimpijadi, otvara tokom nedelje u kojoj obeležavamo Dane Beograda. U godini kao što je ova, teško je ne osvrnuti se na pandemiju koja nas je naučila nečemu izuzetno važnom, što naši sportisti i Olimpijci najbolje znaju – važnosti zajedništva, odgovornosti i stremljenja istom cilju. Nadamo se i verujemo da će Olimpijske igre u Tokiju i pored izazova pandemije biti uspešno održane, i da će se naši sportisti vratiti ovenčani nagradama, kako su nas i navikli“, izjavio je gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, i u ime Beograda zahvalio se Japanskoj poslovnoj alijansi i Olimpijskom komitetu, koji su gradu donirali ovaj park. 

Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse, naglasio je da su krugovi simbol trajne povezanosti Srbije i Japana. On je dodao:

,,Napori članica JPAS-a i naših Olimpijaca su komplementarni. Na domaćem terenu, mi svakodnevno nastojimo da ostvarimo uvek bolje rezultate u poslovnim disciplinama održivog poslovanja, otvaranja radnih mesta, ili unapređenja radnog i prirodnog okruženja, kako bismo doprineli ekonomskom prosperitetu zemlje i poboljšanju kvaliteta života u Srbiji. Igrajući u gostima, naši sportisti i Olimpijci postaju ambasadori jedne takve snažne Srbije kojoj težimo, koja je spremna da se na svakom polju takmiči sa celim svetom po kvalitetima i sposobnostima koje poseduje.“  

Ambasador Japana NJ.E. Takahiko Kacumata je izjavio:

„Želeo bih da zahvalim JPAS-u i Olimpijskom komitetu Srbije na ovom projektu koji slavi Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju. Nadam se da će olimpijski tim Srbije prikazati svoje najbolje izdanje i osvojiti veliki broj medalja u Tokiju, isto kao i na prethodnim Igrama i da će se naše prijateljstvo kroz Igre dalje proširiti u mnogim oblastima. Takođe, nadam se da će tradicionalna japanska kultura Hanamija zaživeti u Srbiji i dugo biti prisutna, zajedno sa prijateljskim odnosom Srbije i Japana.“

Olimpijski komitet Srbije i Japanska poslovna alijansa u Srbiji pozivaju sve građane da posete ovaj park smešten na Novom Beogradu, između mosta Gazela i Starog savskog mosta. 

Teme