Točkovi&Pruga&Nebo

AVION ER SRBIJE SA LIKOM NIKOLE TESLE Novi erbas A330 na letovima ka Njujorku

Novi avion erbas A330, koji će Er Srbija koristiti na svojim letovima do Njujorka, planirano je da stigne u subotu, 24. aprila, na Aerodrom Nikola Tesla Beograd. Širokotrupni putnički mlaznjak, koji će leteti pod imenom „Nikola Tesla“, imaće drugačiji vizuelni identitet od ostatka flote srpske nacionalne avio-kompanije i krasiće ga stilizovani lik najslavnijeg srpskog naučnika i pronalazača. Proces farbanja aviona možete da pogledate OVDE.

Novi avion Er Srbije je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu u Irskoj. Za proces farbanja, tokom kojeg su upotrebljene 22 različite boje i oko 250 litara farbe, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smene, sa timovima od oko deset ljudi po smeni. 

Modifikacija postojećeg dizajna Er Srbije biće primenjena isključivo na ovom avionu koji krase dinamične linije, kao simboli pokreta i brzine, sa glavnim detaljem na vertikalnom stabilizatoru u vidu lika Nikole Tesle. Prepoznatljiva plava, kao deo korporativnog identiteta nacionalnog avio-prevoznika, izabrana je za osnovni kolorit Teslinog lika, za čiji je grafički prikaz upotrebljeno 19 različitih tonova ove boje. 

„Dolazak aviona erbas A330 u novi dom u Beogradu je izuzetno važan događaj za Er Srbiju.  Velika nam je čast što će naš avion nositi ime i lik Nikole Tesle. Činjenica da je veliki genije sa ovih prostora, ali da je veći deo svog života proveo u Njujorku, dodatno daje na značaju simbolici njegovog lika na avionu koji povezuje Beograd i poznatu metropolu. U pitanju je jedna od naših ključnih linija i sigurni smo da će dolazak novog aviona doprineti još boljem iskustvu putovanja za naše putnike, kao i uspehu te rute, koja povezuje čitav region sa Sjedinjenim Američkim Državama,“ izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije. 

Proizveden 2008. godine, novi avion je godinu dana mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti Er Srbije, a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija Aeroflot. Avion će u srpskom registru vazduhoplova biti upisan kao YU-ARB. Za razliku od prvog Er Srbijinog erbasa A330, YU-ARA, novi avion će imati Rols-Rojs motore. Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 21 sedištem u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi. 

Koncept novog jelovnika inspirisan je režimom ishrane Nikole Tesle i zasniva se na tri ključne reči koje mogu opisati njegovo delo i patente – Energija; Frekvencija; Vibracija. Jelovnik za putnike ekonomske i biznis klase, kreiran u saradnji sa šefom kuhinje Zoranom Miškovićem, inspirisan je Teslinim detinjstvom, studentskim danima i boravkom u Njujorku. Putnici će ove obroke, pažljivo osmišljene da zadovolje i standarde najizbirljivijih ljubitelja gastronomije, moći da pronađu u meniju označene sa slovom T – Teslin način

Prvi erbas A330, YU-ARA, koji je u floti Er Srbije od 2016. godine, do 31. marta 2021. obavio je 819 povratnih letova do Njujorka i prevezao ukupno 319,712 putnika na toj ruti.

Više informacija o aktivnostima srpskog nacionalnog avio-prevoznika možete pronaći na stranici Medija centra Er Srbije

Teme