Ekologija

DAN PLANETE ZEMLJE Sađenje sadnica u studentskim domovima širom Srbije

Povodom obeležavanja Dana planete Zemlje organizovano je sađenje sadnica u studentskim domovima širom Srbije. Povodom ove akcije obezbeđeno je 200 sadnica javora, mleča i kestena koje su posadili studenti. U Studentskom gradu u Beogradu sađenju su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, direktor Ustanove Studentski centar „Beograd“ Goran Minić, državni sekretar za prosvetu Marjana Mijatović, državni sekretar za omladinu i sport Milan Savić, predsednik Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB) Stefan Milić i predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) Margareta Smiljanić.


Direktor Ustanove SC „Beograd“ Goran Minić istakao je da su akciju podržali sa velikim zadovoljstvom i da ona predstavlja nastavak procesa ozelenjavanja i hortikulturnog sređivanja studentskih domova, kako bi oni bili što lepša, a pre svega zdravija sredina za život svih studenata.


„Podsetiću da smo u prethodnom periodu zasadili oko 400 sadnica u kompleksima studentskih domova, što je značajno ulepšalo prostor. Studenti su i danas, svojim volonterskim učećem u svim domovima, pokazali da im je očuvanje zaštite životne sredine itekako važno. Upravo iz tog razloga, kako bi domovi u našem glavnom gradu bili uređeni, a samim tim i standardi za život i rad što bolji, nastavićemo i u narednom periodu sa istim aktivnostima“, dodao je Minić, koji je zahvalio studentima i organizacijama na inicijativi i današnjem zalaganju, a predstavnicima Vlade Republike Srbije na ogromnoj podršci.

„Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas mogla da posadim stabla zajedno sa studentima, potpredsednikom Vlade i resornim ministrom Ružićem, državnim sekretarima i direktorom Minićem koji uvek podrži ili inicira ovakve akcije. Više od 200 stabla će danas, u studentskoj akciji, biti posađeno širom zemlje – u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici. Današnja akcija je organizovana na Dan planete Zemlje, a mi ćemo se truditi da one budu češće, bez obzira na to koji je dan,“ rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Stvaranjem bolje životne sredine, stvaramo kvalitetnije uslove za budućnost i zdraviji život svih nas. Važno je da kao mladi ljudi i nosioci ovog društva jedinstveni nastupate u akcijama, ciljevima jer jedino tako možete jasno poslati poruku da su mladi aktivni i da žele da rade na boljoj društvenoj zajednici za sve nas. Želim da čestitam Centru za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB-u) i Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS-u) na organizaciji ovakvog događaja i poruci koju na Dan planete zemlje studenti u 6 gradova naše države šalju, kao i Ustanovi Studentski centar Beograd koji iz godine u godinu omogućavaju studentima pogodniji život u studentskim domovima“, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.


Ispred SKONUS-a obratila se predsednica organizacije Margareta Smiljanić koja je objasnila da je povodom Dana planete zemlje osam univerziteta u šest gradova sa preko 50 studentskih organizacija poslalo je poruku da je studentima važno u kakvim životnim uslovima živimo. Ona je dodala da su CEROB i SKONUS ovom akcijom želeli da poruče da su mladi spremni na aktivnosti koje će doprineti većoj svesti o važnosti životne sredine.

Teme