Točkovi&Pruga&Nebo

IATA MOBILNI PASOŠ Preko mobilne aplikacije ER SRBIJA organizuje putovanja u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19

Foto Er Srbija

Er Srbija je svojim putnicima koji imaju karte za letove iz Beograda ka Cirihu uputila poziv za dobrovoljno učešće u projektu testiranja aplikacije „IATA Travel Pass“, koje sprovodi u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom za vazdušni saobraćaj (IATA) i Institutom za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Inovativna mobilna aplikacija putnicima pomaže da lako i bezbedno organizuju putovanje u skladu sa zahtevima država koji se tiču testiranja na COVID-19 ili vakcinacije, a srpska nacionalna avio-kompanija je jedna od prvih u Evropi postala deo ove globalne inicijative. Testiranje aplikacije će početi na letovima od srede, 28. aprila i trajaće četiri nedelje.  

Putnici na relaciji Beograd – Cirih pozvani su da preuzmu „IATA Travel Pass“ aplikaciju, kreiraju nalog sa profilnom fotografijom i informacijama o pasošu, kao i da unesu podatke o letu, nakon čega se dobija informacija kakav je test neophodan za ulazak u Švajcarsku, a zatim zakazuje termin za testiranje na Institutu „Torlak“. Rezultati testa su, nakon pristizanja, vidljivi u „IATA Travel Pass“ aplikaciji, koja upoređuje neophodne uslove za putovanje sa unetim podacima putnika i rezultatima testa i svi koji ispunjavaju uslove za željenu destinaciju dobijaju zelenu oznaku za putovanje.

Besplatno za putnike

Aplikacija „IATA Travel Pass“ je potpuno besplatna za putnike i u prvoj fazi testiranja je dostupna samo za iOS uređaje, dok će kasnije njeno korišćenje biti omogućeno i korisnicima Android uređaja. 

Drago nam je što smo započeli proces testiranja aplikacije i nadamo se dobrim rezultatima, kako bismo realizaciju projekta proširili i na letove ka drugim destinacijama. „IATA Travel Pass“ predstavlja važnu inicijativu za ponovno otvaranje granica bez karantina i značajan iskorak u smeru bržeg oporavka avio-industrije, zbog čega smo se i uključili u pilot-projekat među prvima u ovom delu sveta,“ izjavio je Zoran Radosavljević, viši menadžer putničkih i distribucionih sistema Er Srbije. 

„IATA Travel Pass“ aplikacija je zasnovana na „Samostalnom upravljanju identitetom“, što putniku omogućava potpunu kontrolu nad ličnim podacima. Korisnici mogu da čuvaju svu putnu dokumentaciju u digitalnom novčaniku i biraju sa kim će te podatke deliti. Pored toga, aplikacija im omogućava da pronađu precizne i ažurne informacije o zahtevima za testiranje neophodnim za njihovo putovanje. 

Bez obzira na upotrebu „IATA Travel Pass“ aplikacije tokom perioda testiranja, preporuka je da putnici sa sobom nose odštampanu kopiju rezultata svog testa iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ tokom putovanja, jer vlasti u Švajcarskoj to mogu da zahtevaju.

Aplikacija “IATA Travel Pass” će biti dodatno unapređena kako se granice budu otvarale, značajno ubrzavajući proces prijave putnika na letove, uz otvaranje mogućnosti za buduća beskontaktna i bezbedna putovanja.I

Teme