Agro Svet

Uticaj globalnog zagrevanja i na uzgajivače KAFE u Kolumbiji SEOBA plantaža na planine

Foto: Pixabay.com

AUTOR: Euronews

Kolumbija je treći najveći svetski proizvođač kafe, ali klimatske promene predstavljaju novi izazov za njene uzgajivače, prenosi Euronews.

U novoj studiji naučnici su koristili modele za predviđanje kako će klimatske promene uticati na proizvođače kafe u ovoj južnoameričkoj zemlji od 2042. do 2061. godine. Studija pokazuje da bi regioni u kojima se uzgaja kafa mogli imati „bitne implikacije“ u narednim decenijama zbog globalnog zagrevanja i da će morati da se menja prostor na kome se uzgaja kafa. 

Biljke kafe su neverovatno osetljive na nepredvidljivo vreme koje značajno utiče na količinu i kvalitet zrna koji se mogu proizvesti, prema World Coffee Research. 

Zbog porasta temperatura, područja Kolumbije koja su trenutno glavna mesta za uzgajanje kafe mogla bi uskoro biti prevruća i suva da bi ove biljke mogle da prežive. Ne predviđa se smanjenje ukupne proizvodnje kafe u zemlji, ali nacionalni proseci kriju široke varijacije razultata uzgajivača u različitim regionima.

„Klimatske promene će negativno uticati na uzgoj kafe na malim nadmorskim visinama. Hiljade uzgajivača u ovim oblastima uvideće u narednom periodu, do sredine veka, da će im egzistencija biti ugrožena jer će produktivnost verovatno pasti ispod njihove granice rentabilnosti“, kaže vodeći autor Federico Ceballos -Sierra.

Porast temperature seoba uzgoja kafe u planine

Ključna razlika u tome kako će klimatske promene uticati na uzgoj kafe u budućnosti zavisiće od nadmorske visine. Studija iz 2015. godine otkrila je da bi porast temperature između 2 i 3 stepena „gurnuo“ proizvodnju zrna kafe Arabica širom sveta u planine i šumske rezervate. Ovaj globalno pomeranje mesta gde se može proizvoditi kafa predstavljaće različite izazove za uzgajivače u raznim kolumbijskim regionima kafe. 

„Kolumbija je velika zemlja sa vrlo različitom geografijom. Planinski venac Andi prostire se od jugozapadnog do severoistočnog dela zemlje“, kaže Sandi Dall’Erba, koautor studije.

Dobra investicija – kupovina zemljišta na višoj nadmorskoj visini

U budućnosti će biti korisnije uzgajati kafu u planinama. Dakle, za one koji to mogu da priušte kupovina zemljišta u tim oblastima bila bi dobra investicija. 

“Ali istraživači kažu da je preseljenje proizvodnje skupo i nije opcija za 550.000 kolumbijskih malih proizvođača. Oko 80 procenata kafe koja se prodaje širom sveta uzgaja se na malim gazdinstvima širom Afrike, Latinske Amerike i Azije“.

Pa, šta je rešenje?

„Buduće studije treba da se bave različitim strategijama prilagođavanja i njihovim troškovima, kao i da procene koje su opcije najbolje“, kaže Dall’Erba. Ovo uključuje predloge kao što su bolje navodnjavanje, „senčenje useva“ šumskom krošnjom ili potraga za sortama kafe otpornijim na globalno zagrevanje. Fokus je naredni 40-godišnji period i bez prilagođavanja izgledi bi mogli biti mnogo lošiji, navodi se u tekstu Euronews.

Teme