Selo&Planina&Grad

Počeo program za samostalan život osoba sa Daun sindromom na Jahorini

Foto: OC Jahorina

Program osamostaljivanja, radnog osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa Daunovim sindromom koji realizuje Daun sindrom centar, a čiji je cilj spremiti ih za samostalan život, počeo je u nedelju na Jahorini. Reč je o radnom osposobljavalju za konobare, kuvare, higijeničare, kao i sobarice. Konferenciji za medije povodom Programa za samostalan život  prisustvovali su direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić i direktor Daun sindrom centra Banja Luka, Zoran Jelić.


Tim povodom direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić je rekao:

”Pre mesec dana smo potpisali sporazum o saradnji sa Daun sindrom centrom Banja Luka. Izuzetno sam ponosan što doživljavaju Jahorinu kao svoj dom, svoju kuću i što su naši drugari srećni kada dođu kod nas. Smatram da osobe sa Daun sindromom treba da imaju jednake šanse u društvu i da ćemo ovim programom tome značajno doprineti. Takođe apelujem na sve hotele i ugostiteljske objekte na Jahorini da se uključe i daju ovim divnim ljudima priliku za sticanje poslovnog iskustva ali i finansijskih sredstava koji će doprineti njihovom iskustvu i osamostaljivanju.“


Ljevanić se zahvalio Jeliću sa kojim ima sjajnu saradnju i planove za budućnost i dodao:

“Cilj nam je takođe da komunu posećuju i studenti Defektološkog fakulteta i na taj način pronaći stručnjake koji bi brinuli o ovim divnim ljudima“.

„Danas smo ponovo ovde na Jahorini po ko zna koji put. Jako bitna stvar se dešava ovde a to je po prvi put osamostaljivanje osoba sa Daun Sindromom, njihovo osposobljavanje i u konačnici zapošljavanje. Drago mi je što se program dešava upravo na Jahorini jer je sve odavde i počelo – davne 2016. godine. Zahvaljujući ovim divnim ljudima iz Olimpijskog centra Jahorina čije je srce veće od planete, osobe sa Daun sindromom su se na ovoj planini prvi put iskazale kao samostalne osobe“, rekao je direktor Daun centra Banja Luka, Zoran Jelić.


Nakon konferencije usledilo je druženje i posluženje prisutnih, u organizaciji osoba sa Daun sidromom koji su sjajno snašli i u ulozi konobara i kuvara.

Današnjim događajem sa Jahorine je poslata jaka poruka i apel svima da sa malo dobre volje možemo učiniti i pomoći mnogo.

Teme