Naša priča

INTERVJU Mirjana Milutinović, „Original Srbija“ „Dobro je da proizvodi imaju oznaku geografskog porekla – za proizvođača to znači veću cenu, a za kupca – kvalitet“

Autor: Danijela Nišavić

„Potražnja za tradicionalnim proizvodima od malih proizvođača uznapredovala, a Internet kao mesto prodaje dobio na značaju. Potrošači se raspituju šta su to proizvodi sa geografskim poreklom, šta ono za njih znači, a neretko nas pitaju i zašto su ti proizvodi za nijansu skuplji od drugih. S obzirom da geografsko poreklo predstavlja sistem kvaliteta, to znači da je i oznaka koju ovi proizvodi nose istovremeno garancija da se radi o proizvodima zagarantovanog porekla – samim tim i kvaliteta. Potrošači kojima je ovo važno se ne ustručavaju da svoje poverenje poklone proizvođačima koje možda i nisu upoznali lično, ali oznaku vide kao osnovu na kojoj to poverenje grade“.

Ovim rečima za Plodnu zemlju počinje razgovor predsednica Saveza „Original Srbija“ Mirjana Milutinović. Ona je nedavno izabrana na poslednjoj Skupštini ovog Saveza održanoj u Leskovcu. Mirjana je svoje bogato iskustvo u oblasti zaštite geografskog porekla stekla na mestu sekretara Udruženja Ariljska malina, gde je od samog početka učestvovala u procesu zaštite oznake geografskog porekla koju je ovaj proizvod dobio. Ima i veliko iskustvo u predstavljanju ariljske maline u Srbiji i svetu, na sajmovima, poslovnim forumima. Savez „Original Srbija“ je osnovan 2015. godine sa sedištem u Futogu. Inicijativa je potekla od proizvođača Futoškog kupusa. Ideja vodilja bila je da se proizvođači proizvoda sa geografskim poreklom ujedine, kako bi lakše savladali prepreke tokom zaštite i sertifikacije. U okviru organizacije članovi i međusobno razmenjuju iskustva i pomažu jedni drugima. Ono čemu su najviše posvećeni je i zajednička promocija proizvoda sa geografskim poreklom, jer svi prave proizvode koji se zasnivaju na istim vrednostima: a to je kvalitetan, zdrav i kontrolisan proizvod.

„Želimo da imamo više zaštićenih proizvoda u našoj zemlji, sa samim tim i više članova našeg saveza. Nadamo se da ćemo biti prepoznati od strane donosioca odluka i imati više podrške u razvoju brenda i razvoju naše organizacije. Mi sebe vidimo kao važnu kariku u brendiranju Srbije jer pravimo autentične proizvode po kojima Srbiju treba da pamte oni koji su je posetili, ali i da požele da je posete oni koji još uvek nisu. Mi se našim proizvodima ponosimo, a naša je obaveza i odgovornost da sačuvamo reputaciju naših proizvoda i da ih promovišemo na najbolji način, jer će nam to doneti bolju i zasluženu poziciju na tržištu“, kaže Mirjana.

Koje glavne kriterijume poljoprivredni proizvodi moraju da ispune kako bi imali oznaku zaštićenog geografskog porekla?

„Da bi neki proizvod imao oznaku geografskog porekla potrebno je da se proizvodi na određenom geografskom području i da su njegov kvalitet, odnosno specifične karakteristike koje poseduje, direktno povezane sa geografskim područjem na kome se proizvodi. To mogu biti klimatski uslovi, geološke karakteristike, način proizvodnje karakterističan za područje i slično.

„Srbija ima 45 prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim oznakama, od čega je 11 sertifikovanih. To su futoški kupus, leskovački ajvar, fruškogorski lipov med, begečka šargarepa, vrbički beli luk, sremski kulen, kačerski med, ariljska malina, pirotski kačkavalj, petrovska klobasa i zlatarski sir. Inače, spisak svih proizvoda sa zaštitom geografskog porekla može se pronaći na web sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije“.

Zahvaljujući donaciji švajcarske vlade brendovi pod okriljem Saveza „Original Srbija“ dobili su nova obeležja sa motivima folklora kraja iz kojeg potiču. Šta za proizvođača znači to obeležje?

„Želeli smo da promociju naših proizvoda zasnivamo na obeležjima regiona iz kojih potiču i odlučili smo se za motive folklora, tj. ukrasne elemente narodnih nošnji krajeva iz kojih svaki od ovaj proizvod dolazi. Pa tako na primer ambalaža futoškog kupusa ukrašena je prepoznatljivim vojvođanskim vezom sa kecelja ženske narodne nošnje, bordura etikete tegle Leskovačkog ajvara inspirisana je pletenim pojasem koji se na jugu nosi kao deo nošnje… svaki proizvod oplemenjen je tradicijom naroda iz predela Srbije iz koga i potiče, a lepota je upravo u šarenolikosti našeg folklora. Hteli smo da na jedan autentičan način obeležimo proizvode upravo simbolima predela iz koga dolaze, a za dizajn ovih rešenja zaslužan je dizajnerski tim agencije „Čuvarkuća“ iz Novog Sada. Nadamo se da će ovaj vizuelni identitet pomoći proizvodima da bolje komuniciraju sa potrošačima i da on jasno pokazuje da su svi oni rezultat specifičnog načina proizvodnje koji želimo da zaštitimo, očuvamo i prenesemo daljim generacijama. Švajcarska vlada nam je pružila podršku da tu ideju sprovedemo u delo“.

Potencijali za proizvodnju hrane sa oznakom geografskom porekla su veliki, ali se još uvek ne koriste dovoljno. Kako to može da se promeni?

„Potrebno je da proizvođači više znaju o tome šta im oznaka može doneti u budućnosti. Ovo stvarno jeste ulaganje u budućnost i ne možemo očekivati rezultate odmah.  Takođe je važno i da potrošači prepoznaju ove proizvode koji su zdravi, kontrolisani i tradicionalni i da budu spremni da za to plate višu cenu, jer geografska oznaka i jeste garancija premium kvaliteta. Marketing je takođe nešto što je neizostavan deo celog procesa, jer ako niko ne zna za ove proizvode- nećemo ni imati rezultate. Ono što bi uticalo na veću zainteresovanost proizvođača je jednostavnija procedura zaštite i više pomoći tokom tog procesa“.

Kada se očekuje da tri srpska brenda budu zaštićena i u Evropskoj uniji? 

„Tri srpska proizvoda fruškogorski lipov med, pirotski kačkavalj i ariljska malina imaju spremne Specifikacije proizvoda za započinjanje procesa zaštite na nivou EU. Kada se naš Zakon uskladi sa Zakonom i propisima u EU mi možemo podneti taj zahtev i time započeti proces zaštite“.

Kakva su vaša iskustva sa onlajn prodajom proizvoda?

„Mi smo našu Internet prodavnicu napravili baš u vreme kada je pandemija i počela. Ono što smo primetili je da je potražnja za tradicionalnim proizvodima od malih proizvođača uznapredovala, a Internet kao mesto prodaje dobio na značaju. Potrošači se raspituju šta su to proizvodi sa geografskim poreklom, šta ono za njih znači, a neretko nas pitaju i zašto su ti proizvodi za nijansu skuplji od drugih. S obzirom da geografsko poreklo predstavlja sistem kvaliteta, to znači da je i oznaka koju ovi proizvodi nose istovremeno garancija da se radi o proizvodima zagarantovanog porekla – samim tim i kvaliteta. Potrošači kojima je ovo važno se ne ustručavaju da svoje poverenje poklone proizvođačima koje možda i nisu upoznali lično, ali oznaku vide kao osnovu na kojoj to poverenje grade. S obzirom da naš savez okuplja udruženja proizvođača, naš osnovni cilj pokretanja Internet prodavnice prvenstveno je zajednički nastup svih proizvođača na jednom mestu i promocija proizvoda sa poreklom. Ono što je svakako veliki korak koji smo napravili je to da su po prvi put svi sertifikovani proizvodi sa geografskim poreklom dostupni potrošačima na jednom mestu. Sledeći naš korak je da ih uvrstimo u ponude lokalnih specijalizovanih prodavnica tradicionalnih proizvoda kojih je sve više i više. Ovo nas ohrabruje da je budući uspeh ovih proizvoda u Srbiji izvestan“.

Kakva je tražnja za paketima proizvoda?

„Mi smo pakete Original proizvoda kreirali kao predlog za korporativni-poslovni poklon za firme kojima ponestaje ideja kako da obraduju svoje poslovne partnere za Novu godinu ili neki praznik. Međutim, ove pakete mogu poručiti i pojedinci, ukoliko žele da obraduju nekoga za praznik, slavu, rođendan ili bilo kojim drugim povodom. Svi paketi dolaze u lepoj ukrasnoj kutiji dekorisanoj kombinacijom elemenata svih novih ambalaža proizvoda, tako da su utisci kupaca, ali i primalaca paketa pozitivni. Što se tiče tražnje, nama je sasvim jasno da baš kao i proizvodi sa geografskim poreklom, tako i paketi proizvoda- treba im vremena dok nađu put do svojih kupaca“.

Koliko je veća zarada za proizvođača kada mu je na ovakav način proizvod brendiran?

„U svetu postoji znatna razlika u ceni kada se govori o zaštićenim proizvodima. Kod nas je to još uvek manje izraženo i razlikuje se od proizvoda do proizvoda, ali imamo zabeležen znatan rast prodaje proizvoda od trenutka brendiranja. Razlika u ceni postoji, ali još uvek to nije dostiglo nivo koji imaju zaštićeni proizvodi širom Evrope, naročito u zemljama koje imaju puno zaštićenih proizvoda, dobro razvijen marketing i svest potrošača o tome šta oznaka predstavlja“.

Na koji način reklamirate proizvode sa oznakom zaštićenog geografskog porekla i koliko snaga društvenih mreža doprinosi tome?

„Trudimo se da koristimo sve vidove promocije koliko nam finansijske mogućnosti dozvole. Koristili smo svaku priliku da se pojavimo na sajmovima, forumima i sličnim događajima. U poslednje vreme je najzastupljenija reklama na društvenim mrežama i to daje zaista dobre rezultate u odnosu na period kada nismo bili prisutni, zaključuje u razgovoru za Plodnu zemlju Mirjana Milutinović, predsednica „Original Srbija“.

Teme