Berza

IZVEŠTAJ SA PRODUKTNE BERZE od 19. do 26. aprila Stagnacija SOJE, najviše trgovano KUKURUZOM

Foto: Delta Agrar

Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine, stabilan cenovni nivo pšenice i stagnacija soje obeležili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 5.100 tona robe (-26,09%), čija je finansijska vrednost iznosila 152.963.500,00 dinara (-39,15%). Jučerašnja sesija je bila puna događaja, naročito u Čikagu, gde su se cene kretale između značajnog rasta i snižavanja na zatvaranju. To ilustruje neizvesnost koja utiče na trgovce, što se tiče situacije sa vremenskim prilikama koja se izgleda blago popravljaju u SAD-u, ali ostaje vrlo zabrinjavajuće u Brazilu.

Kukuruz je količinski bio dominantna kultura u trgovini sa ukupno prometovanom količinom od 4.100 tona. Rast cena na međunarodnom tržištu početkom nedelje je jedan od faktora koji je uticao na kretanje cena na domaćem tržištu. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaključivani u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,00 din/kg bez PDV-a (27,50 do 28,60 din/kg sa PDV-om). Kraj nedelje donosi smirivanje cene i veću ponudu u odnosu na tražnju. Ponderisana cena je iznosila 25,44 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od  5,45% u odnosu na prethodnu nedelju. Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine na paritetu FCA Južna Bačka je zaključen po ceni od 179 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe od 01.10. do 15.11.2021. godine.

Soja nakon nekoliko nedelja uzastopnog rasta koje su bile praćene na dnevnom nivou, beleži korekciju cena. Na tržištu soje nije bilo značajnijeg pritiska na strani potražnje, što je uzrokovalo zaključenjem jednog berzanskog ugovora po jedinstvenoj ceni od 85,20 din/kg bez PDV-a (93,72 din/kg sa PDV-om), uz odloženo plaćanje.

Pšenica je zadržala stabilan cenovni nivo. Berzanski ugovor je zaključen po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a (26,40 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od prošle nedelje  kada je ova žitarica bila tražena, ova nedelja donosi promene u vidu smanjene izvozne tražnje i dobre snabdevenosti mlinara.

Cene uljane repice nastavljaju da pokazuju izuzetnu volatilnost. Nakon prošlonedeljnog cenovnog maksimuma, ova nedelja zabeležila je smirivanje cena prateći soju i kanolu, uprkos činjenici da su površine koje je objavio StatCan početkom nedelje manje od očekivanih. Tražnja je bila na cenovnom nivou od 455 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS.

Teme