Energija

Do 21. maja poziv za LOKALNE SAMOUPRAVE da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti, jenostavnija procedura za SOLARNE PANELE

Solarni panel
Solarni panel Foto: Danijela Nišavić

Do 21. maja otvoren poziv za lokalne samouprave da se prijave za subvencionisanje energetske efikasnosti.

„Lokalne samouprave će raspisati dva javna poziva – jedan za kompanije koje će te poslove realizovati, a drugi u toku jula za građane, da se jave i zamene stolariju. Ono što je važno je da nema ograničenja da li živite u stambenoj zgradi ili porodičnoj kući, kao što neće biti ograničenja ni u kvadraturi. Ove godine reč je o pilot projektu, jer smo tek usvojili zakone, a već sledeće godine očekujemo budžet od najmanje 150 miliona evra samo za zamenu stolarije“, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministar rudarstva i energetike.

Jednostavija procedura za solarne panele

Potpredsednica Vlade osvrnula se i na obnovljive izvore energije, odnosno postavljanje solarnih panela.

„Ranije vam je bila potrebna građevinska dozvola da bi postavili solarne panele na krov. Sada smo kroz novi zakon to pojednostavili i uprostili proceduru. Potrebno je da napravite projektno-tehničku dokumentaciju i da dobijete rešenje o odobrenju da postavite solarni panel, potom potpisujete ugovor sa lokalnom distribucijom. Plan nam je da sve bude jasno, kratko i jednostavno. Na ovaj način em proizvodite zelenu energiju, em kad niste kod kuće ona se čuva za sledeći mesec, čime snižavate svoj račun za električnu energiju“, rekla je Zorana Mihajlović

Ministar je objasnila da će procedure biti skraćene i ubrzane.

“Nastojali smo da procedure skratimo i ubrzamo, da podrazumeva izradu projekta, dobijanje odobrenja za gradnju koje ne podrazumeva izdavanje građevinske dozvole, ugradnju, i sklapanje ugovora sa elektrodistribucijom. Radi se i na tome da ti ugovori budu što jednostavniji, i da od trenutka donošenja odluke o postavljanju solarnih panela, do potpisivanja ugovora ne bi trebalo da prođe više od dva do tri meseca. Takođe, razgovaraćemo i sa projektantskim kućama o cenama ovih usluga”, navela je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da će to dati mogućnost i onima koji žive u porodičnim kućama, ali i stambenim zajednicama, da koriste zelenu energiju, i da imaju niže račune, navodi se u saopštenju ministarstva.

Teme