Preduzetništvo

Jelena Janković iz Vranja „Nanin recept s juga“ Pobedila opaku bolest i zajedno sa ćerkama Tanjom i Bojanom pokrenula preradu voća i povrća

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Jedno od pet preduzeća izabrano na konkursu „Ja sam odvažna“ jeste i „Nanin recept s’ juga iz Vranja. Jelena Janković iz Vranja pre šest godina je pobedila u borbi sa rakom i tada se se javlja želja i motiv da zajedno sa ćerkama Tanjom i Bojanom pokrene sopstveni biznis. Ideja se rodila u toku Jeleninog lečenja, kada je, između ostalog, promenila i način ishrane. 

Povrće, voće, meso i žitarice Jelena je počela da kupuje isključivo od malih proizvođača sa otvorenih polja i proverenog kvaliteta. Ova odvažna žena shvatila je tada da uopšte nije lako pronaći zdrave i kvalitetne prirodne namirnice. To je bio glavni razlog da sa ćerkama pokrene proizvodnju zimnice, džemova i slatkog. Tako je pre više od četiri godine nastala zanatska radionica za preradu voća i povrća “Nanin recept s juga”. 

Proizvodi koji se nalaze u paleti Naninog recepta napravljeni su od najboljeg povrća i voća, netretiranog hemijom i bez bilo kakvih dodataka, konzervansa, veštačkih boja i zaslađivača. Već u prvoj godini poslovanja ova mala firma našla je svoje mesto i poziciju na tržištu. Osim po kvalitetu ajvara, džemova, paradajza u flaši i slatkog, “Nanin recept” jedinstven je i po tome što je 100% žensko preduzeće. Sve zaposlene radnice su žene, a prednost u zapošljavanju imaju žene iz ranjivih kategorija društva, pa preduzeće ima i socijalnu komponentu. 

Od ove sezone “Nanin recept”, zahvaljujući Fondaciji Ana i Vlade Divac i kompaniji IKEA Srbija, u svom asortimanu ima i sokove. Proizvodnja prirodnih, hladno ceđenih sokova počela je kada je preduzeće izabrano na konkursu “Ja sam odvažna” koji se realizuje drugi put. U konkurenciji od više od 140 prijavljenih preduzetnica izabrano je pet, među kojima i “Nanin recept”. 

“Ovaj projekat je veoma značajan za nas male preduzetnike. Većina je jako teško preživela ovaj period pandemije ili uopšte nisu preživeli, ugasili su radnje i firme. Budžet za nas pet koje smo dobile podsticajna sredstva bio je tri miliona dinara. Mi smo aplicirale za sredstva da bismo kupile mašinu za ceđenje sokova”, rekla je vlasnica “Naninog recepta s juga”, Jelena Janković. 

Mašina je u Vranje stigla  odmah nakon objavljivanja rezultata konkursa i već je u radionici.  “Mi sa time dobijamo veće tržište, šansu za bolji plasman, više kupaca”, dodaje Jankovićeva.

Prema njenim rečima, sam naziv projekta “Ja sam odvažna” simboličan je i asocira na hrabrost i pobedu, što je takođe zainteresovalo da predloži ćerkama da se prijave. 

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac Ana Košel koja je tokom uskršnjih praznika posetila „Nanin recept s juga“ istakla je značaj podrške ženama u Srbiji: „Sa zadovoljstvom nastavljamo podršku preduzetnicama u saradnji sa našim partnerima IKEA Srbija posebno imajući u vidu trenutnu krizu izazvanu pandemijom Covid19 i neizvesnu situaciju u kojoj se našao veliki broj malih biznisa u Srbiji.“

Preduzetnice podržane u okviru „Ja sam odvažna“ su i Spelta Jevtić iz Bačkog Gradišta, Pekara Ključiz Beograda, Slatka jesen iz Požege i Real Red Raspberry iz Bečeja.

Teme