Foto: CNN
Agro Svet

Prodat prvi električni potpuno samohodni traktor u svetu

Autor: CNN/Energija Balkana

Po ugledu na električne automobile, a u cilju automatizacije poljoprivrednih procesa, da bi se olakšao rad poljoprivrednicima, od kojih društvo ima sve veća očekivanja, kompanije su otpočele da razvijaju koncept automonomnog električnog traktora. Među njima je i startap kompanija Monarh, koja ne samo da je proizvela već i prva prodala takav model, objavio je CNN Business.

Startap kompanija Monarh (Monarch) sa sedištem u Kaliforniji tvrdi da polјoprivrednicima može pomoći da budu ,,zeleniji’’ i profitabilniji, nudeći ono što opisuje kao prvi potpuno električni samohodni traktor na svetu. Kompaktni traktor može se programirati za obavlјanje zadataka poput oranja, žetve i košenja, a može da radi i do 10 sati uz petosatno punjenje.

Prema rečima proizvođača, Monarh traktor (Monarch Tractor) samohodni traktor, iako mu nije potreban vozač, da bi se pridržavao američkih propisa, mora da ima određenog dalјinskog operatera, koji prima upozorenja u realnom vremenu i može da zaustavi vozilo ako je potrebno. Poseduje senzore koji mogu da otkriju stoku i useve, kao i sisteme za sprečavanje sudara, koji mu omogućavaju autonomni rad zajedno sa polјoprivrednim radnicima.

Polјoprivreda je spremna za transformaciju

Sa skoro dve decenije iskustva u radu u sektorima mobilnosti i energetike, osnivač i izvršni direktor Monarha Prejven Penmeka (Penmeca) kaže da razume kako tehnologija može da oblikuje industriju.

„Videvši kako se te dve industrije transformišu, dobio sam obrazac i ideju da je polјoprivreda globalno spremna za transformaciju“, ističe Penmeka za CNN Business.

Iz Monarha tvrde da, ukoliko  jedan od njihovih traktora zameni dizel vozilo i napuni se obnovlјivom električnom energijom, može smanjiti emisiju uglјen-dioksida, u proseku, za 53 tone godišnje – što je ekvivalentno odvođenju 14 benzinskih putničkih automobila sa puta. Traktori su, takođe, u mogućnosti da prikuplјaju podatke dok rade, što farmerima može da pruži informacije o zdravlјu na polјima i usevima i dugoročnim prinosima, kao i da ih upozori na probleme poput curenja sistema za navodnjavanje ili promene boje useva.

Društvo očekuje od poljoprivrednika konstantnu proizvodnju

David Rose, vanredni profesor polјoprivrednih inovacija na Univerzitetu u Readingu, kaže da su polјoprivrednici pod sve većim pritiskom da proizvedu dovoljno hrane za sve veće populacije, da odgovore na povećanu potražnju kupaca za održivim proizvodima, a da su istovremeno suočeni sa nedostatkom radne snage.

„Društvo traži od farmera da učine užasno puno. Mislim da ne gledamo u tanjir tri puta dnevno i ne razmišlјamo o svim izazovima sa kojima su se polјoprivrednici suočili da tu hranu stave na sto“, kaže Rose komentarišući da je u ovoj fazi najtransformativnija karakteristika traktora Monarh električna jer je „fantastično odmaći se od opreme koja guta gas, dizela…“.

Druge kompanije rade na traktorima bez vozača, uklјučujući robotiku Bear Flag sa sedištem u Kaliforniji, dok su danski Agrointel (Agrointelli) i Džon Dir (John Deere), razvili koncept autonomnog električnog traktora. Ali, Monarh je prvi koji je prodao autonomni električni traktor.

Problem je što u mnogim zemlјama nedostaje pravni okvir za samohodna vozila.

„Politika i propisi moraju u osnovi da se uhvate u koštac sa novim načinom polјoprivrede. Do tada mislim da potencijalne koristi od autonomije neće biti u potpunosti ostvarene“, kaže Rose.

Penmeka je najviše uzbuđen zbog mogućnosti farmera da mogu da koriste podatke, kako bi pružili veću transparentnost kupcima. Predviđa da ima QR kod na ambalaži za hranu, koji bi kupci mogli da skeniraju kako bi pristupili informacijama o načinu uzgoja proizvoda.

„Želimo da potrošači cene ono što je polјoprivrednik prošao stavlјajući hranu na sto. Ako polјoprivrednici mogu da ispričaju tu priču kroz podatke, mislim da možemo stvoriti direktan most“, poručuje Penmeka u tekstu koji je objavio CNN Business.

Teme