Društveno odgovorno poslovanje

Kompanija Nestlé osvojila Nacionalnu nagradu za društveno-odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“

Nestlé Adriatic S d.o.o. dobitnik je Nacionalne nagrade za društveno-odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ u kategoriji velikih privrednih društava, koju Privredna komora Srbije tradicionalno dodeljuje već 14 godina. 

Na svečanosti održanoj u Privrednoj komori Srbije, kompanija je dobila priznanje za rezultate koje je u proteklih godinu i po dana postigla u oblasti zaštite životne sredine, u okviru kampanje „Nestlé čuva prirodu“. Jedno od najznačajnijih dostignuća je to što je fabrika u Surčinu 2019. godine postala prva u Srbiji koja je postigla „Zero Waste to Landfill“ cilj, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na deponijama, već se reciklira ili koristi u druge svrhe. Zaposleni u kompaniji su sproveli i dve akcije čišćenja, kada je sakupljeno čak 300 kilograma smeća. Kroz edukativnu digitalnu kampanju, Nestlé je podstakao i mlade ljude na aktivni angažman u cilju razvijanja ekološki prihvatljivih navika. U kampanji su učestvovale domaće poznate ličnosti i influenseri, koji su pozivali svoje pratioce da dele primere jednostavnih ekoloških praksi iz svakodnevice, koristeći hešteg #nestlecuvaprirodu.

„Kao globalni lider i jedan od pionira društveno-odgovornog poslovanja, Nestlé smatra pokretanje udruženog delovanja u oblasti zaštite životne sredine svojom obavezom i radi na formiranju ekološke svesti kod mlađih generacija. Veoma smo ponosni što su predstavnici Privredne komore Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i drugi članovi žirija prepoznali važnost naše kampanje, čime nas ujedno podstiču da nastavimo da investiramo u održivu budućnost prirode i cele zajednice“, istakla je Milica Milanović, menadžer korporativnih poslova u kompaniji Nestlé za region južnog Adrijatika.  

Nestlé i ove godine nastavlja sa dobrom praksom, te je za svoje zaposlene pokrenuo internu digitalnu aktivaciju #nestlecuvaprirodu, koja za cilj ima edukaciju o značaju zaštite životne sredine u okviru koje svako na ličnom primeru pokazuje kako doprinosi njenom očuvanju. 

Investiranjem u tehnologije i saradnjom sa vlastima, lokalnim zajednicama, proizvođačima i potrošačima, Nestlé aktivno radi i na održivosti korišćenja vode i njenom očuvanju. Ponos Nestlé fabrike je lokalno najveća investicija od 1,2 miliona evra – postrojenje za preradu otpadnih voda, kroz koje je samo u 2020. godini prečišćeno 24.000 kubnih metara vode.  

Do 2050. godine Nestlé planira da postigne nultu emisiju gasova staklene bašte, čime je preuzet najambiciozniji cilj Pariskog sporazuma – zadržavanje rasta globalne prosečne temperature ispod 1,5 stepeni Celzijusa. Kompanija se takođe obavezala na to da će do 2025. sva pakovanja njenih proizvoda biti napravljena od 100 odsto materijala pogodnih za reciklažu, te da će dodatno raditi na sveukupnom smanjenju zagađenja, zaštiti vodenih ekosistema, planina, šuma i drugih prirodnih dobara.

Kompanije dobitnici priznanja

U kategoriji velikih privrednih društava nagrađene su kompanije: Delta Holding, DM drogerie markt doo, Henkel Srbija doo, Nestle Adriatic S doo, Trayal korporacija ad, Kruševac.

Među srednjim firmama lideri društvene odgovornosti su: Bosis doo Valjevo, eFront doo Beograd, FPM Agromehanika doo Boljevac, Sani Optik doo Beograd, ManpowerGroup doo Beograd, a u kategoriji malih i mikro Novitet doo Žitkovac, Basna doo Atenica, Lana Nedeljković PR Ferdinand knedle, Danka Živković PR TWO N KIDS FURNITURE & DÉCOR, CP Distribution doo Novi Sad. 

Prvi put su uručena i priznanja za doprinos u određenim oblastima društvene odgovornosti. Nagrađeni su – Dunav osiguranje za angažovanje zaposlenih u razvoju lokalne zajednice, MK Group doo za podršku zdravstvenim ustanovama i zdravstvenim radnicima u prevenciji i borbi protiv širenja pandemije Kovid 19, Mozzart doo Beograd za volontersko angažovanje zaposlenih u borbi protiv širenja pandemije Kovid-19, TIFFANY Production doo  Čačak za podršku u obrazovanju i zapošljavanju mladih, Brooks Hannas & Partners doo Beograd, za širenje svesti o značaju zaštite životne sredine,Generali osiguranje Srbija za podršku i razvoj porodice.

Teme