Energija

NIS objavio izveštaj o održivom razvoju ZDRAVLJE i EKOLOGIJA NA PRVOM MESTU

Verujući da svaka odgovorna kompanija i pojedinac mogu da doprinesu razvoju šire zajednice, kompanija NIS je objavila 11. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju.


U ovom dokumentu, koji je objavljen na NIS-ovom korporativnom sajtu https://bit.ly/3vuQR6a, javnost je na sveobuhvatan i transparentan način obaveštena o aktivnostima kompanije tokom 2020. godine na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštitu životne sredine, zdravlje i bezbednost na radu, kao i u razvoj ljudskih resursa.
U godini koju je obeležila pandemija COVID-19 prioritet NIS-a bilo je bezbedno radno okruženje i zdravlje zaposlenih, saradnika i potrošača. Pored toga, NIS i zaposleni kompanije iskazali su humanost na delu i podržali zajednicu u izazovnim trenucima ulažući više od 290 miliona dinara u društveno odgovorne projekte. Između ostalog, NIS je u 2020. godini obezbedio 270 tona avio goriva za humanitarne letove Air Serbia, 56 kiseoničkih protokomera za beogradske bolnice, 500 kompleta hirurških uniformi za medicinske radnike, dok su zaposleni – članovi Кluba volontera NIS-a, realizovali više od 2.000 volonterskih sati u različitim humanitarnim akcijama podrške sugrađanima.


Кiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, ocenio je u Uvodnoj reči Izveštaja o održivom razvoju da se poslovanje u 2020. godini odvijalo u izuzetno složenim okolnostima i da je utoliko značajnije da je i u prošloj godini kompanija pružila svoj doprinos ostvarenju ciljeva Održivog razvoja.
„Prioritet za NIS u 2020. godini bilo je očuvanje zdravlja naših zaposlenih, saradnika i potrošača. U to smo uložili značajne logističke napore, imajući u vidu broj naših poslovnih lokacija i angažovanih kolega, kao i raznovrsnost biznis procesa koji se svakodnevno odvijaju. Uspeh u realizaciji ovog cilja omogućio nam je da ispunimo i svoj drugi prioritet, a to je da obezbedimo neprekidnu i bezbednu proizvodnju, preradu i distribuciju nafte i naftnih derivata. Uprkos brojnim izazovima, uspeli smo da očuvamo stabilno snabdevanje tržišta u Srbiji i drugim državama u kojima posluje NIS grupa i na taj način doprinesemo borbi u suzbijanju epidemije i njenih posledica“, istakao je Tjurdenjev.


U oblasti održivog razvoja NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i u Izveštaju prepoznaje 12 od 17 ovih ciljeva čijem ostvarenju doprinosi svojim poslovanjem. Takođe, u ovom dokumentu NIS na transparentan način predstavlja svim zainteresovanim stranama svoje poslovne uspehe, način na koji do njih dolazi, kao i napore da se osnaži zajednica u kojoj kompanija posluje. Izveštaj o održivom razvoju NIS-a za 2020. godinu u skladu je sa standardima vodeće organizacije u svetu u oblasti održivog poslovanja Global Reporting Initiative (GRI), a verifikovala ga je nezavisna revizorska kuća „Ernst&Young“.


Ulaganja u razvoj biznisa

U izveštaju se, između ostalog, navodi da je NIS, uprkos krizi, u 2020. godini realizovao značajne kapitalne projekte među kojima se izdvaja početak rada postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo u koje je uloženo više od 300 miliona evra. Ovaj projekat ujedno nosi i brojne pozitivne ekološke efekte, pre svih smanjenje emisija sumpor-dioksida i praškastih materija. Takođe, NIS je nastavio i modernizaciju maloprodajne mreže, te je u prošloj godini u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Rumuniji u rad pušteno ukupno 14 benzinskih stanica. Takođe, NIS je nastavio da razvija svoje digitalne projekte i prvi u Srbiji omogućio plaćanje za gorivo na benzinskim stanicama bez odlaska na platno mesto putem mobilne aplikacije Drive.Go. Digitalni portfolio kompanije ima više od 110 projekata, a proces digitalizacije NIS vidi kao šansu za lakše ostvarivanje strateških ciljeva kompanije.


Ekološki projekti

Nastavljeno je i sa realizacijom projekata zaštite životne sredine u svim segmentima biznisa za šta je u 2020. godini izdvojeno više od 200 miliona dinara. Istovremeno je spoveden i opsežan program za povećanje energetske efikasnosti čiji su rezultat uštede u vrednosti od 291 milion dinara. Pored toga, NIS je u veoma izazovnoj godini ostvario napredak i u oblasti bezbednosti na radu – indikator povreda sa izgubljenim danima (LTIF) je smanjen 8 odsto u odnosu na 2019. godinu.


Najpoželjniji poslodavac


U prošloj godini NIS je dao novi doprinos razvoju ljudskih resursa. U kompleksnim okolnostima organizovano je više od 2.300 obuka, na kojima je učestvovalo preko 3.300 polaznika. U godini koja je donela globalnu destabilizaciju tržišta rada, NIS je u istraživanju specijalizovanog portala Infostud, u kom je učestvovalo više od 10.000 građana, izabran za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji.


Odgovornost prema zajednici


Takođe, NIS je nastavio sa razvojem partnerskih odnosa sa lokalnim zajednicama širom Srbije. Pored podrške u otklanjanju posledica epidemije, NIS je u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije uložio 114,5 miliona dinara u digitalizaciju nastavnog procesa i unapređenje bezbednosti u školama širom Srbije. Podrška zajednici ostaje jedan od prioriteta NIS-a i u narednom periodu.

Teme