Lekovito bilje

Sve o uljima – DIVLJE RUŽE, JEZGRA KAJSIJE, KOŠTICA ŠLJIVE, SEMENA KUPINE I MALINE

Foto: Pixabay.com

Autor: Marina Garić, Plemenita ulja

Usporavaju starenje kože, čuvaju je od sunca, hidriraju, regenerišu, podstiču stvaranje kolagena, neguju suvu kožu, blagotvorno deluju na hiperpigmentaciju, uklanjaju ožiljke od akni, pomažu kod psorijaze, ekcema… Ovo je tekst o pet vrsta ulja u kome ćete saznati za šta se u prirodnoj kozmetici koriste i kako priroda čoveku daje svoj maksimum u nezi kože.

Ulje divlje ruže

Ulje divlje ruže jedno je od najcenjenijih ulja u regenerativnoj nezi kože. Dubinski hidrira i revitalizuje kožu, povećava elastičnost i podstiče stvaranje kolagena.

Koristi se za tretiranje bora, strija, ožiljaka, opekotina, ekcema, staračkih pega, hiperpigmentirane kože kao i fleka od sunca. Veoma je bogato antioksidansima, poput retinolne kiseline, Vitamina E i vitamina C sadrži veliki broj nezasićenih masnih kis i karotenoida. Jedno je od retkih kozmetičkih ulja koje sme da se nanosi na predeo ispod očiju. Učestvuje u svim procesima regeneracije kože koji nisu uzrokovani gljivičnim ili bakterijskim infekcijama.

Ulje jezgra kajsije

Ulje jezgra kajsije je bogato esencijalnim masnim kiselinama kao i vitaminima A,C i E sto ga čini odličnim za prevenciju starenja nastanka bora i ublažavanja već postojećih. Odlično hidrira kožu, brzo se upija i ne ostavlja mastan trag na njenoj površini. Odlično je sredstvo za negu suve kože sklone perutanju kao i za osetljivu kožu.

Ulje koštica šljive

Ulje koštica šljive bogato je antioksidansima i vitaminom B17. Sadrži oleinsku kiselinu, koja je deo omega 9 porodice (60-80%), linolnu kiselinu (15-25%), vitamin E, vitamin B, provitamin B5 (beta-karoten) i beta-fitosterole. Pogodno je za hidrataciju kože tela budući da koža brzo upija ovo ulje koje je specifične arome i blage teksture.

Ulje semena kupine

Ulje semena kupine bogato je omega 3,6,9 masnim kiselinama, vitaminima E i C. Najbogatije je ulje karotenoidima (cak 40mg/ml) zbog čega ima i najjači zaštitni faktor od sunca od svih ulja. Jedno je od retkih ulja koje sadrži lutein koji po novijim naučnim studijama poboljšava hidrataciju i elastičnost kože. Ulje semena kupine, hrani kožu,omekšava, hidrira je, uklanja ožiljke od akni, blagotvorno deluje na hiperpigmentaciju. 

Ulje semena maline⁣

Hladno ceđeno ulje koje prirodno u svom sastavu sadrži 83% esencijalnih masnih kiselina.⁣ Izuzetno je hranjivo ulje koje zbog visokog sadržaja vitamina E ima jako protivupalno i antioksidativno delovanje pa se koristi kod svih tipova kože koje zahtevaju dodatnu negu, za tretiranje bora, strija, ekcema, dermatitisa. Odlično je za osetljivu kožu jer je duboko neguje i omekšava, hidrira i poboljšava elastičnost kože.⁣ Blagotvorno deluje na smanjenje bora, suvoću i podiže tonus kože. Može pomoći u ublažavanju svraba, psorijaze i ekcema. Pomaže u regeneraciji ćelija kože.⁣ Deluje blagotvorno⁣ kod upalnih stanja kože nakon izlaganja suncu. Ima najveću prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u⁣ slobodnom obliku koji sprečava oštećenje kože izazvano UV zracima.⁣

Sadrži linolnu i α-linolensku kiselinu. Brzo se upija, sprečava fotostarenje i štetan uticaj spoljnih faktora, čitaj odlično za ovaj period kada je potrebna dodatna nega. Ulje je bogato je vitaminom E koji je antioksidans.⁣ Antioksidansi u nezi kože su važni jer mogu sprečiti oksidativna oštećenja koja mogu dovesti do⁣ preranog starenja kože i raka kože.⁣ Protivupalno delovanje daleko je izraženije od drugih biljnih ulja.⁣ Blagotvorno deluje na sve upalne procese na koži, modrice, pa čak i neke vrste kožnih alergija.⁣ Poboljšava elastičnost, gipkost i fleksibilnost kože.⁣ Koristi se za negu kose, kože, u kremama za sunčanje, buterima i losionima za telo.⁣

⁣Može se koristiti samostalno ili kao dodatak mešavinama.⁣ Potpuno je sigurno za sve tipove kože, mogu ga koristiti i deca, kao i osobe s alergijama ili gljivičnim upalama kože.⁣ Pogodno je i za kožu sklonu iritacijama.⁣ Izuzetno je stabilno ulje.⁣ Lako se razmazuje i brzo upija.⁣

Marina i Miroslav Garić, brend PLEMENITA ULJA iz Kragujevca „Kako koristiti snagu društvenih mreža i pridobiti kupce iz virtuelnog sveta“

Teme