Društveno odgovorno poslovanje Energija

COVID-19 PREVENCIJA MOL GRUPE Uloženo 20 miliona dolara u mere zaštite, pet miliona za podršku zajednici

Do kraja 3. talasa pandemije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, MOL Grupa je sprovela sveobuhvatne preventivne mere i uložila više od 20 miliona dolara (6,1 milijardi HUF) kako bi zaštitila zaposlene i kupce od infekcije virusom Covid-19. MOL je obezbedio više od 8,000,000 zaštitnih maski, 14,000,000 pari rukavica, 170,000 litara sredstva za dezinfekciju, skoro 300.000 testova, kao i vakcinaciju za zaposlene tamo gde je to bilo moguće. Pored posvećenosti i uobičajenih aktivnosti korporativne društvene odgovornosti, MOL Grupa je donirala više od 5 miliona dolara zdravstvenom sistemu kao znak podrške u borbi protiv pandemije. 

MOL je odmah preduzeo mere zaštite u cilju očuvanja zdravlja i sigurnosti zaposlenih i kupaca, u svim zemljama u okviru Grupe. Kompanija poput MOL-a takođe je odgovorna za društveno-ekonomski prosperitet i dobrobit lokalnih zajednica i društva u celini, što ponekad preusmerava uloge i zadatke koji obično ima javni sektor na nas korporacije. U krizi moramo da delujemo i koristimo svoje resurse kako bismo pružili ruku spasa. Ponosan sam na naše kompanije članice, podružnice i kolege koje su svojim veštinama, kapacitetima i infrastrukturom dale svoj doprinos tokom jedne od najvećih kriza. Kompanija MOL je trenutno u potpunosti posvećena podršci zdravstvenom sistemu, deci, kulturi i mnogim drugim oblastima kojima je potrebna podrška u teškim vremenima”- izjavio je József Molnár, Izvršni direktor MOL Grupe.

Mađarska

MOL je pružio podršku u rešavanju i sprečavanju krize zdravstva u Mađarskoj sa donacijama u iznosu od skoro 1,5 miliona dolara koje su korišćene u različitim oblastima. Tokom poslednjih godinu dana, mađarskim bolnicama donirano je 33 respiratora i uređaja za kiseoničku potporu. Gotovo 80.000 litara sredstva za dezinfekciju ruku i površina dato je različitim institucijama. Kako bi se podržali izuzetni napori zdravstvenih radnika, na MOL servisnim stanicama posluženo je 118.000 besplatnih kafa, i ponuđena im je MOL-ova „car sharing“ usluga – LIMO, kao sigurniji način dolaska na posao. U Mađarskoj je MOL organizovao vakcinaciju zajedno sa svojim partnerima iz zdravstvenog sistema. Vakcine su bile ponuđene ne samo onima koji rade na ključnim pozicijama u okviru Rafinerije Dunav, već i svim zaposlenima, bez obzira na lokaciju. Redovno testiranje putem PCR-a i brzog antigenskog testa sprovedeno je za sve zaposlene, a osim prevencije, zaposlenima je obezbeđena usluga korišćenja skenera nakon preležanog virusa.

Hrvatska

INA, hrvatska članica MOL Grupe, donirala je gotovo 500.000 dolara hrvatskom zdravstvenom sistemu, radnicima, institucijama i nevladinim organizacijama. Dosadašnji troškovi kompanije u vezi sa zaštitom zaposlenih od virusa iznose skoro 3,6 miliona dolara. Zaštitni deo mera podrazumevao je nabavku 3 miliona zaštitnih maski i 1,5 miliona pari zaštitnih rukavica. 

Slovačka

Slovnaft donirala je 19 respiratora u iznosu od 540,000 dolara bolnicama na teritoriji Slovačke. Servisne stanice u Slovačkoj donirale su više od 61.000 Fresh Corner kafa zdravstvenim radnicima. Slovnaft je počeo da proizvodi sopstveno sredstvo za dezinfekciju „Slovnaft hygi Fluid “ i donirao je 33.000 litara (u vrednosti od 240.000 dolara) socijalnim institucijama kojima je potrebno. Slovnaft je uložio više od 6 miliona dolara u cilju zaštite zaposlenih i kupaca. Troškovi obuhvataju zaštitnu opremu, kao što su generatori ozona, pročišćivači vazduha sa filterima, prečistači vazduha, sredstva za dezinfekciju, testove, zaštitne maske, vakcinaciju protiv sezonskog gripa i pneumonije. Kompanija je pokrenula redovno testiranje svojih zaposlenih PCR testovima i brzim antigenskim.

Češka

U Češkoj Republici, kompanija MOL je bolnicama donirala 3 respiratora i obezbedila 65.000 kafa za medicinsko osoblje u vrednosti od 340.000 dolara.

Srbija

Kompanija MOL Serbia donirala je gorivo i sredstva za kupovinu medicinske opreme u iznosu većem od 22.000 dolara. Kako bi osigurala bezbednost kolega u Direkciji, servisnim stanicama i Depou – obezbeđeno je ukupno 86.600 zaštitnih maski i 23.760 pari rukavica.

Rumunija

MOL Rumunija je u cilju doprinosa borbi protiv pandemije, donirala ukupan iznos od 1,3 miliona dolara kroz donacije medicinske opreme bolnicama na teritoriji Rumunije.  

Pakistan

MOL Pakistan donirao je 20.000 dolara za uspostavljanje karantinskog centra u Islamabadu i podržao lokalnu zajednicu sa ličnom zaštitnom opremom u vrednosti od 6.500 dolara. Kompanija je obezbedila više od 8,200 testova na Covid, dok je 240,000 dolara potrošeno na mere zaštite u okviru MOL Direkcije u Pakistanu i na terenu. 

Kako bi dala svoj doprinos u prevenciji zdravlja, kompanija MOL počela je da proizvodi sredstva za dezinfekciju u Mađarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj u vreme kada su bila deficitarna u celom svetu. U Mađarskoj je MOL transformisao jedan od svojih proizvodnih pogona za pranje vetrobranskog stakla, u roku od nedelju dana, kako bi proizveo sredstva za dezinfekciju ruku i površina na bazi etanola. Samo u jednoj godini na teritoriji Mađarske proizvedeno je 4,5 miliona litara sredstva za dezinfekciju i distribuirano institucijama koje igraju ključnu ulogu u borbi protiv virusa (npr. bolnice, škole, domovi za stare, komunalne službe itd.). Ova sredstva za dezinfekciju se takođe prodaju širom mreže MOL servisnih stanica.

MOL Grupa je ohrabrila sve zaposlene da se vakcinišu protiv virusa Covid-19 tokom nekoliko internih komunikacionih kampanja. Grupa je pokrenula i online službu za zaštitu mentalnog zdravlja – Mental Hygi, za sve one koji se suočavaju sa određenim poteškoćama i traže podršku.

Uprkos veoma izazovnom periodu od marta 2020. godine, MOL Grupa je uspela da održi snabdevanje energijom i energetsku sigurnost u regionu. Operacije su se odvijale i odvijaju se neprekidno, biznis se polako vraća u normalu sa vakcinacijama i prestankom mera koje se tiču ograničenog kretanja. Efikasna prevencija u borbi protiv virusa, disciplinovano upravljanje OPEX-om i CAPEX-om, prethodne strateške inicijative i integrisani, fleksibilni poslovni model kompanije doprineli su uspešnim performansama. MOL je ostvario snažne performanse i isporučio više od 2 milijarde dolara čiste CCS EBITDA u 2020. godini, i dok je zarada bila niža u poređenju sa 2019. godinom, brza i pravovremena reakcija na krizu omogućila je kompaniji da generiše čak i snažnije slobodne novčane tokove od pre-COVID smernica. Dobar niz rezultata nastavio se i ove godine, obzirom da je MOL Grupa u Q1 2021. isporučila više od 660 miliona dolara čiste CCS EBITDA, navodi se u saopštenju.

Teme