Ratarstvo

TRENUTNO STANJE PŠENICE Žetva će početi kasnije

Foto: Anka Kačarević

Autor: Mr Anka Kačarević, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Beograd

Vremenski uslovi u toku proizvodne 2020/2021. godine za pšenicu su bili dosta specifični, što se u svakom slučaju odrazilo na njen rast i razvoj. Tokom cele vegetacije pšenice imali smo velika kolebanja temperature, što je u prolećnom delu vegetacije doprinelo usporenijem rastu i razviću ove kulture.

Pad temperatura ispod biološkog minimuma (100C) tokom aprila i maja usporavali su procese početka klasanja i cvetanja ove kulture. Posledica toga je bilo svakako neujednačeno klasanje, cvetanje pa i oplodnja. Zalihe vlage u zemljištu tokom aprila i maja su povećane, tako da su zalihe vlage u zemljištu zadovoljavajuće za završne faze nalivanja zrna kod pšenice. Ipak, žetva će početi kasnije u odnosu na to kako smo navikli u predhodnih nekoliko godina, kada je žetva započinjala već u drugoj polovini juna. 

Pšenica je ušla u završne faze razvoja, u zavisnosti od sorte i vremena setve i trenutno se nalazi u fazi nalivanja zrna. Mesec jun je presudan za nalivanje zrna, odnosno za formiranje mase 1.000 zrna. Optimalne temperature u ovoj fazi su 20-250C, a noćne da se zadržavaju između 12-140C. U ovoj fazi poželjne su vedre noći kako bi se biljke dovoljno rashladile i smanjile disanje.

Padavine treba da budu umerene, u okviru prosečnih vrednosti, u svakom slučaju bolje da bude i nešto manje pavina nego previše, jer će to značiti i više oblačnih dana, što biljkama ne odgovara.

U optimalnim uslovima za razvoj pšenice, faza nalivanja zrna traje 16-22 dana, što opet zavisi od sorte i razlike u temperauri tokom dana i noći. Što je duži pomenuti period, to je veća mogućnost za postizanje visokih prinosa. 

Na nalivanje zrna, proizvođači ne mogu uticati u smislu poboljšanja. U ovoj fazi presudni su vremenski uslovi, koji trenutno pogoduju završnim etapama razvoja pšenice u smislu temperature i vlage.

Teme