Voćarstvo i vinogradarstvo

Vrednost izvoza zamrznute MALINE 259 miliona evra u prošloj godini

Srbija je jedan od globalnih lidera u proizvodnji zamrznute maline, a skoro celokupna proizvodnja se dalje plasira na tržišta razvijenih zemalja. 

U toku 2020. godine prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) u Srbiji je ostvaren rod maline od 118.674 tone, sa površine od 24.028 hektara, dok je izvoz zamrznute maline tokom 2020. godine iznosio 259 miliona evra, što čini 40 odsto ukupne vrednosti izvoza voća, kaže Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu  proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Predsednik Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća Đorđe Ljubojević kaže da početak roda i berbe maline u 2021. godini kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom aprila i maja.

„Zasadi su generalno gledano u dobrom stanju sa manjim odstupanjima između regija uzgoja, bez zapaženih oštećenja prouzrokovanih vremenskim nepogodama“, kaže Ljubojević. Dodaje da se očekuje količinski prosečan rod, što najviše zavisi od vremenskih uslova u narednom periodu, kao i da su proizvođači uglavnom ohrabreni prošlogodišnjom cenom, posvećeni obrađivanju malinjaka i dodatnim investicijama u proširenje kapaciteta.

Teme