Preduzetništvo

U PKS osnovana Sekcija za omladinsko preduzetništvo

Foto: PKS

U Privrednoj komori Srbije (PKS) osnovana je Sekcija za omladinsko preduzetništvo koja će u narednom periodu pružati podršku mladim preduzetnicima u razvijanju poslovanja kroz besplatne edukacije, promociju i poslovno povezivanje na regionalnom i međunarodnom nivou.

Branislava Simanić, direktorka Sektora preduzetništva PKS rekla je da je cilj osnivanja Sekcije za omladinsko preduzetništvo ekonomsko osnaživanje mladih u Republici Srbiji, umrežavanje mladih iz Srbije i regiona i promocija primera dobre prakse.

„Poseban cilj rada ove Sekcije biće podsticanje mladih da nokon završetka formalnog obrazovanja započnu sopstveni posao. Na taj način otvoriće se nova radna mesta, a mladi ekonomsko osnažiti“, istakla je Simanić i dodala da će PKS organizovati niz besplatnih edukacija na temu digitalizacije poslovanja, marketinga, finansija, razvoja veština prodaje i pregovaranja, a prva u nizu edukacija je besplatni kurs poslovnog engleskog jezika koji će trajati od 15. jula do 15. septembra. Ona je podsetila da PKS nudi i niz besplatnih usluga koji uključuju promociju na sajmovima, istraživanje tržišta i poslovno povezivanje.

Jovana Šipčić, predsednica Sekcije za omladinsko preduzetništvo zahvalila se PKS na podršci i prepoznavanju značaja razvoja omladinskog preduzetništva i najavila kreiranje digitalne platforme koja će sadržati sve neophodne informacije za preduzetnike ali i one koji to žele da postanu. “Mladi su danas najviše na internetu. Naša ideja je da pokrenemo platformu na kojoj će se nalaziti sve informacije o raspoloživim sredstvima za pokretanje sopstvenog biznisa, saveti, kontakti ali  primeri dobre prakse”, rekla je Šipčić. Ona je dodala da će se sekcija, pored edukacije, baviti i promocijom omladinskog preduzetništva u obrazovnim institucijama kako bi se što više mladih, nakon završetka formalnog obrazovanja odlučilo na pokretanje sopstvenog biznisa.  

Osnivanje Sekcije za omladinsko preduzetništvo podržale su kompanija Microsoft koja će u narednom periodu obezbediti niz besplatnih obuka za mlade preduzetnike, Holandsko- srpska poslovna asocijacija, kao i Rusko- srpska fondacija za kulturu i nasleđe.  

Teme